Annons

Döva för goda argument

Så här sa Jonas Sjöstedt (V) i onsdagens riksdagsdebatt om välfärden: ”Det finns inget parti i Sverige som vill begränsa rätten att välja vårdcentral. Det finns inget parti som inte vill att man ska kunna välja äldreboende ?”
Verkligen? Inget?
Ledare • Publicerad 7 november 2014

I Borås finns åtminstone tre partier som inte vill. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – De rödgröna.

Och som nu står i begrepp att fortsätta styra staden i ännu en mandatperiod.

Annons

Att de rödgröna i Borås är inbitna och övertygade valfrihetsmotståndare är ingen hemlighet. Därför säger man också ett ryggradsmässigt nej till att på nytt upphandla driften av Byttorps-Klint. Det beskedet gav stadsdelsnämnd Västers ordförande Lennart Andreasson (V) vid sittande nämndmöte i oktober.

Skälet till detta var ett påstående, att det företag som drivit Byttorps-Klint åt Borås stad – Vardaga – skulle ha låtit de 82 äldre som bor där ha fått betala den besparing som privat drift har medfört för kommunen med sänkt kvalitet.

Till stöd för detta påstående anförde dock Andreasson inga som helst bevis.

Den enda förklaringen till ett sådant agerande är den att de rödgröna är blinda för allt annat än ideologiska argument. (Se BT 5/11 2014)

Oavsett detta ska dagens drift av Byttorps-Klint inte höjas till skyarna utan vidare. All välfärdsverksamhet ska värderas, oavsett driftsform.

När Socialstyrelsen genomförde sin ”Nationella brukarundersökning” för 2014 – som blev offentlig för två veckor sedan – visade utfallet av denna att Byttorps-Klint överträffade inte bara snittet av övriga boenden i Borås vad avser måltidsupplevelse, meningsfull vardag, bemötande och total nöjdhet. Det privat drivna boendet överträffade också snittet både i Västra Götaland och i Sverige som helhet.

Vi väljer tills annat är känt att tro att Lennart Andreasson inte läst detta dokument.

Nöjda ”kunder” är ett argument för fortsatt privat drift. Om det finns andra argument och som inte bara grundar sig på ideologisk begränsning, ska dessa givetvis redovisas och granskas. Allt annat vore otänkbart.

Ty god granskning är medborgarnas och därmed också skattebetalarnas bästa vän.

Kommunal verksamhet mår bra av att oberoende krafter sätter den under lupp. Politiker som tar sitt uppdrag på allvar uppskattar naturligtvis sådan granskning, även om det kanske svider lite ibland.

Annons

Men den som först gör sig blind för allt annat än ideologi, och sedan gör sig döv för viktiga påpekanden, den hamnar lätt i konflikt med medborgarnas – läs boråsarnas – intressen.

I gårdagens BT avfärdade kommunalrådet Lena Palmén (S) Skolinspektionens granskning av hur de rödgröna har hanterar förskolan. Läget är så allvarligt att Borås hotas av vite på 600 000 kronor om inget händer.

I det läget väljer Palmén och de rödgröna att överklaga Skolinspektionens beslut.

Det är givetvis en möjlig väg att gå, att hellre lägga ner energin på ännu en rättslig prövning än att erkänna att man inte ansträngde tillräckligt under förra mandatperioden för att göra förskolan bättre, och att sedan börja om från början.

Men vad vinner boråsarna på det vägvalet?

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons