Annons

Dom som väcker frågor

En seger för åklagaren eller en framgång för försvararna? Egentligen ingetdera. Domen för dödsmisshandeln i Stockholm är ett nederlag för ett samhälle där ungdomsvåldet gått så långt att en 16-årig pojke kan sparkas ihjäl av killar i samma ålder.
Ledare • Publicerad 7 januari 2008

Eller som pappan till pojken kommenterade i går ”Domslutet i sig spelar ingen roll. Familjen är ändå dömd till livstids sorg”.

Den oeniga tingsrättens besked är ändå sluten ungdomsvård i tre år för tre av de åtalade ungdomarna. De tre tonårspojkarna döms för misshandel, grov misshandel och vållande till annans död. ?En fjärde pojke döms för anstiftan till misshandel till ungdomsvård. Den femte åtalade frias helt av Stockholms tingsrätt.

Annons

Domen kommer att överklagas och fram till dess lär spekulationerna om den slutgiltiga domen fortsätta. Den slutna ungdomsvård som dock förmodligen väntar även efter att hovrätten sagt sitt uppvisar dessvärre stora brister.

Dagens Eko berättade i går om hur en majoritet av de ungdomar som kommer dit fortsätter i kriminalitet när de lämnar ungdomsvården. Enligt SIS, Statens institutionsstyrelse som driver ungdomshemmen, är orsaken att det inte finns någon fungerande eftervård. Från 1 januari 1999 gäller att ungdomar mellan 15 och 17 år kan dömas till sluten ungdomsvård i stället för fängelse. Tanken var bland annat att det skulle ge utrymme för mer behandling och vård av de dömda.

Det var en riktig förändring. Det handlar inte om att samhället ska börja se milt på brott som ungdomar begår, utan precis tvärtom. Att inte med all kraft förhindra att den tonåring som döms fortsätter med kriminalitet är både slappt och inhumant. Det, om något, är att dalta med ungdomar som behöver möta ett samhälle som ger en snabb och klar reaktion men också erbjuder en väg bort från kriminaliteten.

Men då måste den vägen också innehålla flera stationer där institutionsvården följs upp på ett bättre sätt än idag. Finns det plats för en sådan diskussion i den reformagenda som enligt partisekreterare Schlingmann (m) skall prägla 2008 års politiska arbete?

Och, ännu viktigare, hur ska motkrafterna mot det råa ungomsvåldet kunna stärkas på ett bättre sätt än förut? Torsdagens dom är en sorglig start på 2008 och frågorna den ger upphov till förpliktigar till bred diskussion.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons