Annons

Nadim Ghazale: Det viktigaste politiker har är väljarna

Därför måste de hålla vad de lovar.
Nadim Ghazale
Gästkrönika • Publicerad 7 januari 2023
Nadim Ghazale
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Politiska poster är ett uppdrag – inte ännu ett steg i karriären, påminner ledarsidans gästkrönikör Nadim Ghazale om.
Politiska poster är ett uppdrag – inte ännu ett steg i karriären, påminner ledarsidans gästkrönikör Nadim Ghazale om.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Lögner före ett val verkar gå per automatik och på ren politisk rutin hos våra folkvalda. Men att enskilda samhällsviktiga frågor enbart blivit plakatpolitik, och medborgare alibin för lögner hos de som skall företräda oss och våra intressen - är en tröttsam dockteater jag inte vill vara en del av. Jag upplever att många känner likadant.

Dagens krönikör

Nadim Ghazale

är kommunpolis i Borås, debattör, föreläsare och Boråsambassadör 2020.

Politiker som säger en sak innan valet, fullt medveten om det oärliga på vägen till politisk framgång – för att sedan göra annorlunda efter valet och lämnar medborgare besvikna och frustrerade. En längtan tillbaka till politiker som står för sin politiska agenda från start till mål påtalas ofta, i vilket rum jag än befinner mig i, och bland alla oliktänkande jag har förmånen att träffa.

Annons

För den vakne har politik och osanningar haft en nära relation. Även om politiska processer innebär att enskilda politiker inte kan få igenom sina hjärtefrågor varje gång, saknas det ändå den glöd politiker behöver ha för fortsatt förtroende från medborgarnas sida. Jag upplever att den glöden slocknar ju längre in i politikens finrum man kommer.

Jag vill inte förminska politikers tunga uppdrag, de gör ett jobb jag själv har svårt att tänka mig kunna utföra bättre än någon annan. Men för dem som väljer denna väg vill jag skicka ett budskap; bakom alla samtal ni haft med alla ni uppmanat att rösta på er – kommer där också finnas en besvikelse och frustration när ni inte lever upp till det ni har lovat som får konsekvenser. Ta inte väljarnas lojalitet för givet!

Det finns självklart också ett ansvar hos de som röstar, att granska och vara kritiska till de val man gör. Att en politiker kan fara med osanning för att försvara en politisk agenda, skada motståndares rykte, få fördelar i val eller påverka opinion är att förvänta. Därför är det inte lätt att veta vem som ”ljuger minst” eller som faktiskt kommer leverera den politik man säger sig stå för.

Jag är också av den uppfattningen att ju hårdare krav man ställer på politiker och synar lögner och lägger fram det åt dem, kommer vi komma närmare en ärligare politisk diskussion.

”Vikten av transparens är därför ovärderlig för röstberättigade som går till röstlokaler.”
Nadim Ghazale

Fake news och missvisande information kan få allvarliga konsekvenser för samhället. Det har vi sett tydliga exempel på av både personliga och offentliga karaktärer. Det har försvagat förtroendet för de som till stor del bär upp vårt samhälle, och vårt system som är fungerande till den grad att demokratin ännu inte raserats trots olika regeringar med olika tillvägagångssätt för en fungerande stat.

Vikten av transparens är därför ovärderlig för röstberättigade som går till röstlokaler med upplevelsen av att de faktiskt kan påverka det samhälle de lever i, och som våra barn kommer födas in i.

Misstroende mot politiker, myndighetsförakt och förakt mot andra viktiga samhällsinstitutioner skapas och ökar när de som har makten att kunna förändra utifrån folkets intressen ser politiken mer som en personlig framgångssaga än ett av de finaste och viktigaste uppdragen man kan ha för sitt folk och för sitt land. Oavsett vilken politisk väg man än har valt att gå.

Annons
Annons
Annons
Annons