Annons

Anela Murguz: Det var S och V – inte högern – som krattade vägen för Nyans

Partiet Nyans nådde aldrig hela vägen till riksdagen eller kommunfullmäktige, men de nådde förorterna. Låt det bli en väckarklocka för de etablerade partierna.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 september 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
En av valaffischerna för Partiet Nyans där misstro riktas mot socialtjänsten.
En av valaffischerna för Partiet Nyans där misstro riktas mot socialtjänsten.Foto: Johan Nilsson/TT

Det nybildade partiet Nyans kammade hem 6,8 procent i kommunvalet i valdistriktet Hulta Östra, 8,7 procent i Hässleholmen-Tunnlandsgatan och 10,3 procent i Norrby-Billdalsgatan.

Dessa siffror är ingenting mot hur det har gått i andra liknande områden i andra delar av landet. I valdistriktet Rosengård Centrum i Malmö fick partiet till exempel 30,9 procent av rösterna och när merparten av valdistrikten i staden var räknade hamnade Nyans precis under spärren för kommunvalet.

Annons

Det är en oroande trend med tanke på att partiföreträdare för Nyans öppet vädrat rena konspirationsteorier. I början av året drog en desinformationskampanj igång mot svenska myndigheter där det påstods att muslimska familjer medvetet splittras bland annat genom LVU-lagen. Detta har Nyans gjort till en av sina valfrågor under parollen ”stoppa LVU-missbruket”.

Ett av partiets toppkandidater i Stockholm, Bashir Aman Ali, sade nyligen under ett valmöte i stadsdelen Rinkeby att muslimer i Sverige kan fängslas utan rättegång och bevis. I en granskning som Sydsvenskan (11/8) gjort finns exempel på toppkandidater i Skåne som hetsat mot judar och shiamuslimer. Och här i Borås har Nyans anklagat kommunen för att bedriva häxjakt mot muslimer.

Att Nyans går framåt i socialt utsatta områden förvånar dessvärre inte. Som statsvetaren Peter Esaiasson vid ett tidigare tillfälle sagt till BT (20/6) spelar partiet på känslan av att tillhöra en diskriminerad grupp. Något som av allt att döma har varit en framgångsrik strategi.

”Men man bör inte underskatta etablerade partiföreträdare som spred vidare konspirationsteorier som bland annat torgförts av Nyans.”

Men partiets framgångar verkar ske på framför allt Socialdemokraternas bekostnad. I traditionellt starka S-fästen som Hässleholmen och Norrby ser partiet ut att backa markant. I valdistrikten Hässleholmen-Tunnlandsgatan tappade Socialdemokraterna 13,8 procentenheter och 8,1 procentenheter i Norrby-Billdalsgatan, enligt de preliminära valresultaten för kommunvalet.

Exakt hur många av dessa väljare som gått till Nyans återstår att se, men klart är att den strategi som S haft både nationellt och lokalt inte fungerat särskilt väl i områden med hög andel väljare med utrikes bakgrund. Men man bör inte underskatta etablerade partiföreträdare som spred vidare konspirationsteorier som bland annat torgförts av Nyans.

Exempelvis påstod Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker för ett par veckor sedan i stadsdelen Skäggetorp i Linköping att Liberalerna vill tvångsomhänderta barn som inte pratar perfekt svenska. I Borås anordnades dessutom utfrågningar på Hässleholmen, Hulta och Norrby där företrädare för de rödgröna partierna fanns närvarande tillsammans med partiet Nyans. M, C, L, KD och SD var av allt döma inte ens inbjudna.

Det finns de som tror att det var högern som krattade vägen för partiet Nyans. Men det är snarare S och V som har gjort det jobbet alldeles utmärkt på egen hand.

Annons
Annons
Annons
Annons