Annons

Det var rätt av Reinfeldt att tala allvar med väljarna

Gårdagens SVT-utfrågning av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var befriande.
Ledare • Publicerad 22 augusti 2014
Foto: TT

Äntligen talade Reinfeldt till punkt. Det blev en bra intervju om vad han och Alliansen har åstadkommit under två mandatperioder, och om varför regeringen söker fortsatt förtroende.

Men det handlade också om veckans redogörelse för världsläget, och varför Sverige även i fortsättningen ska stå upp för humanism och medmänsklighet. Det har uppstått ett nytt ”säkerhetspolitiskt läge”. Irak, Syrien och Gaza är pågående katastrofer i EU:s närområde. Alliansregeringens enighet står mot oppositionens splittring kring utrikespolitiken.

Annons

Valet handlar inte bara om omvärlden, utan också om stabila finanser och skyddsvalar inför nästa lågkonjunktur. Frågan är inte ”om” utan när nästa kris inträffar, och ett litet land som Sverige måste vara redo att ständigt förändras för att kunna stå stadigt när världen skälver.

Inom mindre än en månad är det val, och Alliansen är beredda att gå i opposition för att slippa göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Att göra detta tydligt handlar om hederlighet mot väljarna.

Stefan Löfven borde fundera lite på vad hans otydlighet leder till för så länge han vägrar att presentera ett hållbart regeringsunderlag förblir hans avståndstagande från SD utan värde. Socialdemokraterna har samarbetat med Sverigedemokraterna tidigare.

I riksdagen har man gjort gemensam sak i flera frågor.

Om detta behövde inte Fredrik Reinfeldt påminna om i SVT:s utfrågning.

Väljarna glömmer inte.

david.linden@bt.se

David Lindén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons