Annons

Kajsa Kettil: Det ska inte löna sig att skryta om hasch

Varje knarkdom är viktig för att minska droghandel och kriminalitet som föds i knarkets fotspår.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 juli 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Nyligen ertappades en boråsare med tolv kilo hasch i sin bostad. Bilden har ingen direkt koppling till den aktuella domen.
Nyligen ertappades en boråsare med tolv kilo hasch i sin bostad. Bilden har ingen direkt koppling till den aktuella domen.Foto: Lasse Ottosson

Följande hände nyligen: En man förvarar kilovis med hasch i sin lägenhet. Han är uppenbarligen stolt över att ha drogerna värda två miljoner kronor i sin ägo, och filmar därför sig själv när han röker haschet. Polisen får kännedom om att suspekta personer kommer och går i trapphuset, och vid en polisrannsakan upptäcks tolv kilo hasch samt utrustning för att förpacka preparatet. I hans telefon finns även filmer där han röker och skryter om haschets kvalitet samt chattkonversationer om försäljning.

Tillslaget gjordes i mars, och nu döms den 44-årige boråsaren till 3,5 års fängelse.

Annons

Det är en logisk följd av de kriminella handlingarna. Förutom att mannen nu får sona sitt brott innebär beslaget att åtminstone lite, lite mindre droger florerar i samhället.

Samtidigt blir domen förhoppningsvis en signal till dem som imponeras av ”knarkkungar” som stoltserar med sina olagliga förehavanden. Och för att lämna det aktuella exemplet och föra resonemanget på ett mer generellt plan: Inte minst i gängrelaterade kretsar är knarket centralt, och när droger normaliseras sänks trösklarna för unga killar att delta i droghandel.

”Samtidigt blir domen förhoppningsvis en signal till dem som imponeras av ”knarkkungar” som stoltserar med sina olagliga förehavanden.”

Från vissa håll kommer anklagelser om att det skulle vara knarkköpare ur medelklassens fel att folk skjuter varandra i utanförskapsområden, eftersom deras efterfrågan göder gängens plånböcker och skapar konkurrens och konflikter som går överstyr.

Det är visserligen sant att handel kräver efterfrågan. Men den aktuella domen i Borås tingsrätt påminner om att det framför allt behövs mer klassiskt polisarbete där spaning leder till gripande, åtal och fällande dom. Det gäller även i narkotikaärenden där kopplingen till gängkriminalitet inte är självklar.

När det kombineras med den M-ledda regeringens ambitioner att myndigheter lättare ska kunna hålla koll på och kontrollera ungdomar, då finns det hopp om att vända den negativa trenden.

Annons
Annons
Annons
Annons