Annons

Nadim Ghazale: Det måste vara enklare att sluta vara kriminell

Att hjälpa kriminella att hoppa av kriminalitet är ett av de bästa sätt som finns för att minska brottslighet och öka tryggheten. Det är därför mycket glädjande att se att den typen av verksamhet börjar få fäste i Sverige och även i Borås.
Nadim Ghazale
Gästkrönika • Publicerad 5 februari 2023
Nadim Ghazale
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En minnesplats har skapats i Skogås Centrum efter att en tonåring sköts till döds förra veckan. När en ny våg av skjutvapenvåld sköljer över Sverige påminner ledarsidans gästkrönikör om behovet av avhopparverksamheter.
En minnesplats har skapats i Skogås Centrum efter att en tonåring sköts till döds förra veckan. När en ny våg av skjutvapenvåld sköljer över Sverige påminner ledarsidans gästkrönikör om behovet av avhopparverksamheter.Foto: Janerik Henriksson/TT

En enkel googling på ”Borås avhopparverksamhet” kommer man till en sida med information om verksamheten och hur man kommer i kontakt, oavsett om du är kriminell, anhörig eller tjänsteperson. Ett otroligt viktigt steg i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete som kommunerna bedriver tillsammans med polisen runtom i Sverige. Jag finner det mycket positivt att vi parallellt med en rådande fixering och övertro på att man kan straffa bort kriminalitet, också fokuserar lite på att hjälpa dem att hoppa av.

Dagens krönikör

Nadim Ghazale

är kommunpolis i Borås, debattör, föreläsare och Boråsambassadör 2020.

Men att lämna ett kriminellt liv är väldigt svårt, ofta mycket svårare än att fastna i det. Det är viktigt att inse att många kriminella är i den situationen på grund av en rad komplexa orsaker och inte bara av personliga val. Förutsättningar, omständigheter, diagnoser, riskfaktorer, arv, miljö, livsvillkor, ja, mycket spelar roll för vilken väg en persons liv tar.

Annons

Ett kriminellt leverne medför också extrema påfrestningar i form av stress, rädsla, ångest och oro. Samtliga dessa jobbiga känslor brukar göra att man börjar använda narkotika för att de ska kännas hanterbara. Jag har träffat tillräckligt många kriminella under mina snart 17 år som polis för att veta att många skulle vilja välja bort den livsstilen om det fanns ett rimligt alternativ och stöd längs vägen. Att lämna sina vänner, allianser, familjer, bostadsområden, eller hemstäder innebär att lämna stora delar av sin trygghet och medför därför väldigt många stora utmaningar.

”I det långa loppet kommer mindre kriminalitet alltid löna sig på alla plan.”
Nadim Ghazale

Att ge kriminella hjälp att hoppa av innebär att ge dem möjlighet till utbildning, arbete och bostad. Det innebär också att ge dem stöd och rådgivning för att hantera de personliga problem som kan ha lett in dem i brott. Allt det här kräver resurser och resurser innebär pengar. Och eftersom alla kriminella inte är likadana kräver det individuella anpassningar vilket också innebär kostnader.

Jag har flera exempel genom åren där människor valt bort kriminaliteten mot ett hederligt liv. Det har kostat för samtliga parter men det har också funnits motivation och rätt stöd. En kille vi jobbade med gick från ett kriminellt nätverk med stort våldskapital och började jobba i restaurangbranschen istället. Från narkotikalangare med tillgång till vapen till servitör.

Visst kostar avhopparverksamhet pengar och resurser. Men hur mycket besparas i andra änden i form av mänskligt lidande för eventuella brottsoffer? Och ekonomiskt. Vad kostar en skjutning eller sprängning ett samhälle? Kostnaden det innebär att få bort 1 från gatan väger långt mer upp kostnaden för 1 skjutning eller sprängning. I det långa loppet kommer mindre kriminalitet alltid löna sig på alla plan. Och vet ni vad som är ännu mer lönsamt än att få någon att sluta vara kriminell? Att den inte blir det alls. Mer om det om fyra veckor.

Annons
Annons
Annons
Annons