Annons

Det måste gå att ställa högre krav på hyresvärdar

BT:s granskning visar varför det behövs tydligare krav på hyresvärdar.
Ledare • Publicerad 12 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Skräphögen utanför en av Radjaians fastigheter på Billdalsgatan, Norrby.
Skräphögen utanför en av Radjaians fastigheter på Billdalsgatan, Norrby.

Bristande säkerhet, uteblivna reparationer och en hel del märkligheter kring betalning av hyror. Det är ingen vacker bild som tecknas av hyresvärden Mohammed Radjaians fastigheter som finns på bland annat Norrby.

I en granskning av BT i veckan framgår en rad brister på de två adresserna på Norrby; lägenhetshusen på Billdalsgatan och byggnaden på Värmlandsgatan 30 som tidigare i somras råkade ut för en större brand. Hyresvärden har tilldelats vite för den bristande säkerheten på båda adresserna, vilket beskrivs som en ovanlig åtgärd och ett slags rekord.

Annons

Den kraftiga branden på Värmlandsgatan 30 illustrerar vilka konsekvenserna kan bli när det slarvas med säkerheten. Lyckligtvis skadades inga personer i branden, men ingen borde få sitt hem och sina personliga tillhörigheter förstörda i en brand som hade gått att undvika om nödvändiga säkerhetsåtgärder hade vidtagits, och respekterats av såväl hyresvärd som hyresgäster.

För även om hyresvärden i allra högsta grad är ansvarig för en fastighet går det inte heller att komma ifrån det faktum att hyresgäster också har ett delansvar. Med andra ord hade det som närmast kan liknas vid en soptipp på Billdalsgatan gått att undvika om skräp och vitvaror inte dumpades i de gemensamma utrymmena.

”Och även om hyreslagen fungerar i stort kan man dra slutsatsen att den är rätt tandlös i de fall där det finns värdar som satt det i system att strunta i att ta hand om sina fastigheter och hyresgäster.”
Anela Murguz

Men det anmärkningsvärda är trots allt de återkommande uteblivna åtgärderna från hyresvärdens sida. Till BT (7/12) berättar hyresgäster att de fått åtgärda saker på egen hand, och att man behöver tjata sig fram till åtgärder i andra fall. Situationen är inte unik för Radjaians fastigheter i Borås, utan brister förekommer även i de fastigheter som familjen äger på andra håll i landet.

Det väcker förstås frågan om vilka krav som ställs på hyresvärdar när återkommande misskötsel kan fortgå. Pehr Hasslöf, jurist på Hyresgästföreningen, säger till BT (5/12) att det saknas krav och lämplighetskontroller på hyresvärdar. Och även om hyreslagen fungerar i stort kan man dra slutsatsen att den är rätt tandlös i de fall där det finns värdar som satt det i system att strunta i att ta hand om sina fastigheter och hyresgäster.

Att det sker på just Norrby är ingen slump då det är ett socialt utsatt område. De ekonomiska möjligheterna är därmed sämre än på andra, mer välbärgade platser i Borås. Det är inte lika många som har råd med dyrare hyror i andra stadsdelar, och än mindre till att spara ihop till eget ägande av bostad. Just därför behövs ett bättre skydd för de som råkar ut för oseriösa hyresvärdar.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons