Annons

Det behövs mer än domar för att bryta hatet mot tiggarna

Den butiksägare som vid fyra tillfällen hällt vatten över en tiggare, dömdes igår av tingsrätten i Göteborg att att betala 10 000 kronor i skadestånd. Däremot underkänner domstolen åklagarens påstående att mannen drevs av hat.
Ledare • Publicerad 4 november 2014

Men rättens bedömning inskränker sig till lagens bokstav. Utanför rättssalens råder det inga som helst tvivel om att de romska tiggarna dagligen möts av ett förakt som i praktiken är omöjligt att skilja från hat. Tiggarnas utsatthet betraktas dessutom ofta som ett mindre problem och deras närvaro i vår mitt som ett större.

Varför? All svensk välfärdspolityr till trots så utmanar tiggarna vår självbild. Fattigdomen väcker vrede, men istället för att försöka ”spola bort” dess orsaker riktas ilskan mot de fattiga själva.

Annons

Hur hamnade vi så snett?

Domen i tingsrätten i Göteborg är således inte bara en dom över en enskild butiksägare, den är en dom över Sverige.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons