Annons

Anela Murguz: Det är politikens fel att unga vänder dem ryggen

Varför ska unga tro att politiker kan lösa samhällsproblem när politikerna själva inte verkar tro det?
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 februari 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Politiken riskerar att förlora såväl deltagare som åhörare om pessimismen fortsätter.
Politiken riskerar att förlora såväl deltagare som åhörare om pessimismen fortsätter.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Tidigare var unga intresserade av både politik och samhällsfrågor. De kanske inte gick med i politiska partier som dras med ett stort underskott av just unga personer, men de tog gärna ställning i svåra samhällsfrågor.

Det ser ut att ha förändrats enligt en ny rapport av Ungdomsbarometern. 2018 uppgav 50 procent av unga i åldrarna 15-24 år att de var intresserade av samhälle och politik. Nu är den siffran nere på 38 procent. Varannan tror inte att politikerna kan lösa samhällsproblem.

Annons

Och ärligt talat är det inte särskilt förvånande. Frågan är om politikerna själva tror att de kan göra någon skillnad.

Se bara hur det har låtit i de senaste valrörelserna. Pessimismen har tagit över och för partierna har det varit viktigare att presentera en korrekt problembild av samhället än att komma med lösningar på de problem som de ser.

Ett illustrerande exempel på detta är migrationsbråket mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. I stället för att S tar fram egna politiska lösningar åt vad de nu anser att regeringen gör fel har partiet den senaste månaden ägnat sig åt att försöka sätta bilden av att man minsann alltid fört en restriktiv invandringspolitik.

Merparten av väljarskaran minns tiden före flyktingkrisen 2015, och hur politiskt känsligt det var att kritisera den förda migrationspolitiken. Ett tabu som Socialdemokraterna i allra högsta grad var med och formade. Men huvudpoängen är att frågan spelar liten – om ens någon – roll alls för den yngre väljarkåren. De som Ungdomsbarometern tittat närmare på i den nämnda rapporten var antingen tonåringar eller barn när partierna svängde i migrationsfrågan för åtta år sedan. De är gissningsvis rätt ointresserade av vem som hade rätt om migrationen vid vilken tidpunkt, och förmodligen mer måna om att få svar på de problem de upplever i detta nu.

Av det skälet är det därför inte heller svårt att förstå varför så många unga tycks vända sig inåt, mot sin egen krets. När omvärlden är orolig och ekonomin instabil ser många ut att värdesätta familj, vänner och trygghet i olika former, inte minst ekonomiskt. Träna gillar de också.

Om det inte vore för att det ser ut som att unga även tappar tilltron till demokratin – omkring 13 procent motsäger sig påståendet att demokrati är det bästa styrelseskicket – hade man kunnat säga att de gör klokt i att prioritera den lilla världen. Men det är ett underbetyg att samhället inte lyckas övertyga fler om varför politik är ett bra sätt att lösa samhällsproblemen tillsammans.

Annons
Annons
Annons
Annons