Annons

Stefan Eklund: Det är dags att byta serier...

Det är dags att byta serier i Borås Tidning. Och det är ni, kära läsare, som avgör vilka som ska vara med, skriver Stefan Eklund. Nedan kan du bidra i omröstningen.
Stefan EklundSkicka e-post
Borås • Publicerad 7 april 2019 • Uppdaterad 8 april 2019
Stefan Eklund
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

I filmen ”Deadline” från 1952 spelar Humphrey Bogart en hårt prövad chefredaktör, plågad av gangsters som inte gillar hans undersökande journalistik och av ägare som är ut efter att tjäna pengar hellre än att vara en röst för demokratin.

Och läsarna, nä, Bogart är inte så nöjd med dem heller. I en scen får han ett magnifikt utbrott: ”Det räcker inte att ge läsarna nyheter längre. Läsarna vill ha serier, tävlingar, recept, horoskop och speltips!” Djup föraktfull suck av Bogart och så avslutar han med eftertryck: ”Och ibland, men bara om de råkar läsa dem av misstag, så får de nyheter.”

Annons

Jag har det bättre än Bogart. BT:s läsare gillar nyheter, det har vi många bevis på. Men man ska inte underskatta det material som Bogarts chefredaktör bespottar. Serier, recept, speltips och korsord (Bogart nämner inte det sistnämnda men korsord hör ju till genren...) är en del av det material som alltid har skapat en vana hos tidningsläsaren. En morgontidning har många egenskaper. Den är en förmedlare av nyheter och opinionsmaterial ett välfungerande samhälle inte klarar sig utan. Men den är också en vän i vardagen, som man känner igen och finner en trygghet i. Och det material som Bogarts rollfigur ser ner på är kanske den främsta förklaringen till att en tidning kan förmedla sådana känslor. En dag utan ”Carpe Diem” är en förstörd dag för många, jag vet det.

Det här var en lång inledning. Jag skulle kunna fortsätta ett tag till, men nu säger jag det, håll i er:

Vi ska byta serier igen.

På nästa uppslag inleds en omröstning. Vår serieleverantör Bulls erbjuder nio serier att välja på. Fyra av dem kommer att bli permanenta i BT från och med maj månad. Det är era röster som avgör. Det är en omröstning som pågår i hela Gota Media, den koncern som Borås Tidning ingår i. Ett behov av att förenkla hanteringen av seriesidorna genom att göra dem gemensamma för de största tidningarna i koncernen – Borås Tidning, Barometern, Blekinge Läns Tidning, Smålandsposten och Kristianstadsbladet – och därmed kunna lägga mer kraft på vår främsta uppgift (där är jag och Bogart överens), att göra relevant journalistik, ligger bakom omröstningen.

Så ta nu chansen att påverka hur dina nya serievanor ska se ut. På nästa uppslag ser du hur du ska gå tillväga. Du kan skicka in talongen på sidan sju eller mejla. Ingen brådska, du får fler chanser under april månad. Vi kommer att publicera olika prov på de nio serierna ett antal gånger innan omröstningen stänger den 26 april.

Och jo, jag vet, jag vet... Ferd’nand är inte med. Denne danske serieklassiker ingår inte i Bulls sortiment. Det är dags att ta farväl. För några år sedan bedyrade jag hans eviga liv i BT, men nu byter jag ståndpunkt. Ovan nämnda leverantörsfråga är ett skäl, men det finns ett annat också. Ferd’nand har blivit den serie jag oftast får kritik för att vi överhuvudtaget publicerar. Den är alltför ålderdomlig, hävdas det. Inte minst när det gäller dess stereotypa könsroller. 2019 böjer jag mig för det argumentet.

Så, då är det upp till er, kära läsare. Se nu till att rösta så att vi får det serieutbud som ni vill ha.

I maj kommer vi dessutom att göra om korsordssidorna. Men det tar vi en annan gång...

Rösta på dina fyra favoriter nedan:

Annons
Annons
Annons
Annons