Annons

Den här gången har jag nog rätt om Annie Lööf

Ibland har man fel. När Annie Lööf efterträdde Maud Olofsson som partiledare för Centerpartiet trodde jag att hon inte skulle bli långvarig.
Ledare • Publicerad 7 augusti 2014
Foto: TT

Hon var för ung, för nervös och – milt uttryckt – alldeles för beskäftig och ungdomsförbundsaktig. Dessutom fortsatte hon att stödja sin vapendragare Fredrick Federley, som länge framstått som en spexpolitiker och inte alls särskilt seriös.

Mitt intryck ändrades under EU-valrörelsen i år. Både Federley och Lööf genomgick en förvandling, eller för att använda en mycket sliten klyscha – när de fick slåss för sin politiska överlevnad växte de rejält.

Annons

Tack vare hårt kampanjarbete tog sig Federley till Bryssel, och när Lööf i går sommartalade i Nyckelviken i Stockholmsförorten Nacka lät hon självsäker och vågade tala till både existerande och potentiella väljare.

Den pågående branden i Västmanland nämndes också, men med fokus på att ”rädda liv, och inte på partipolitik”, med udden mot Miljöpartiets förlöpning i tisdags.

Lööf ville hellre tala om vad Alliansen och Centerpartiet hade åstadkommit i regeringsställning, och där var både Sverigebyggets järnvägssatsning och fokuset på att få bort giftiga kemikalier ur vardagen två av huvudsakerna.

I valrörelsen har centern utsett Socialdemokraterna och Miljöpartiet till huvudmotståndare, och detta märktes när Lööf lovade att fortsätta kämpa för landets småföretagare och även försvarade betald läxhjälp, vilket många numera anser vara oacceptabelt. Dessutom fick Miljöpartiet ytterligare en rättmätig avhyvling för sin landsbygdspolitik och sin tillväxtfientlighet, som inte kommer att gynna fortsatt miljöarbete.

Vid nästa budgetförhandling vill Centern prioritera en fortsatt miljöbilspremie, men med målet att man på sikt ska införa en ”bonus malus premie”, vilket betyder att man ska få en bonus för att köpa miljövänliga bilar och avgifter för de som genererar mest utsläpp.

Bra tänkt! Bilen kommer inte att försvinna som färdmedel och kan fortsätta att utvecklas i miljövänligare riktning.

Förvisso är Alliansen inte enig om allt, men till skillnad från oppositionen har man regerat tillsammans i åtta år och vill fortsätta att göra detta. Målet för en tredje mandatperiod är, som Lööf summerade det, därför ”större frihet, mer företagsamhet och mer jobb i hela landet”.

Det ser ljusare ut för Centern nu, och under de kommande veckorna lär vi få se mindre av den beskäftiga och mer av den engagerade och inspirerande Annie Lööf som höll gårdagens sommartal.

Jag hade fel då. Jag tror att jag hamnar rätt den här gången.

David Lindén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons