Annons

Stefan Eklund: Den goda journalistiken gör samhället bättre

Borås Tidnings grävande journalistik är ännu en gång nominerad till det prestigefyllda priset Guldspaden.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 4 mars 2023
Stefan Eklund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
BT:s granskning om flyttbröderna är bland de nominerade till Guldspaden.
BT:s granskning om flyttbröderna är bland de nominerade till Guldspaden.

För fjärde året i rad har Borås Tidning nominerats till ett av Sveriges mest prestigefyllda journalistpris, Guldspaden för bästa undersökande journalistik.

Det är BT:s grävreporter Jennie Ölund som har imponerat på juryn med sina omfångsrika, modiga och skickliga artiklar om hur tre bröder i Borås har använt sig av olika flyttfirmor de har startat för att med bluffmetoder utnyttja oskyldiga människor och därigenom roffa åt sig stora summor pengar.

Annons

Bakom avslöjandet ligger månader av tålmodigt arbete av Jennie Ölund, med stort stöd av BT:s grävchef Lena Kvist och övriga redaktionen. Efter BT:s granskning har flera personer delgivits misstanke om brott. Två av bröderna greps redan under våren 2022 och satt häktade under en period. Utredningen pågår fortfarande.

Allt som allt ett lysande exempel på vad god journalistik kan göra; ge upprättelse åt oskyldiga människor som utsatts för grov kriminalitet, avslöja verksamheter som på ytan kan se vardagliga ut men som döljer ekonomisk brottslighet av stora mått.

Att en lokaltidning nomineras till Guldspaden fyra år i rad torde vara unikt. Ni kanske minns de tidigare artiklarna: 2020 nominerades Anne Bengtsson och Jonas Ekelund för granskningen av en flyttfirmas kopplingar till Hells Angels. 2021 vann BT:s Anne Bengtsson och Jonas Ekelund Guldspaden för granskningen av kommunchefers bisysslor. Och ifjol året nominerades Elin Kullander, Jennie Ölund och Jonas Ekelund för podden om fallet Jeton.

Ni hittar alla dessa artiklar och podden på bt.se.

”Det är som om banken har missat de senaste decenniernas ökande kunskap hos stora företag om lämplig mediehantering.”

Borås Tidning är inte det enda mediehus som de senaste åren har satsat extra mycket på grävande. Man kan faktiskt tala om en trend i svensk journalistik. Orsakerna är flera. Två av dem mer uppenbara:

1) Det är en typ av journalistik som ligger i linje med det uppdrag medierna har, att vara den tredje granskande statsmakten. Fullgör vi det uppdraget stärks demokratin. I ett hårt affektivt polariserat samhällsklimat är det arbetet viktigare än på länge.

2) Det finns ett stort läsarintresse för den här mer djupgående typen av journalistik. Det märker vi på mätningar och reaktioner. Och läsare behöver vi ha fler av i den digitala omställning vi befinner oss i.

Jag tycker mig också se att bilden av BT har förändrats, i Borås och Sjuhärad. Många är de mejl som visar uppskattning för vårt arbete, som hyllar vårt mod och vår integritet. Det välkomnas, eftersom granskande journalistik också väcker starka reaktioner av annat slag. Hot och hat är inte ovanligt.

Men jag tycker mig också märka en ovana hos Sjuhärads mer betydande aktörer att hantera BT:s granskande journalistik. Senast när det gäller artiklarna om bussbolagets Sohlbergs uppmärksammade konkurs och det märkliga spel som ledde fram till den. Här har vi velat få fram alla fakta på bordet men har bara mötts av en kompakt tystnad från en av de viktigaste aktörerna i härvan, Sparbanken Sjuhärad.

Det är som om banken har missat de senaste decenniernas ökande kunskap hos stora företag om lämplig mediehantering. De frågor vi har velat ställa har till stor del varit av allmän karaktär. Att transparent svara på frågor från media väcker allra oftast respekt och inger förtroende. Sparbanken Sjuhärad missar den chansen. Det förbryllar mig. Man är nästan nere på samma låga nivå i mediebemötande där Socialdemokraterna i Borås befann sig i samband med bastuklubbsavslöjandena för några år sedan.

Det är ett bemötande från en viktig aktör i Borås som inte gynnar någon, inte dem själva, inte samhället, inte den öppna demokratin. Men det är ett bemötande som aldrig någonsin hindrar oss i vårt arbete.

Annons
Annons
Annons
Annons