Annons

Demokratin mår alltid bäst utan tårtvåld

Även förment harmlösa aktioner kan skada demokratin.
Ledare • Publicerad 18 augusti 2014

Göteborg. Tårtattacken mot socialministern och KD-ledaren Göran Hägglund vid ett valmöte på Kungsportsplatsen under måndagseftermiddagen kan förstås inte ursäktas, inte skojas bort. Den grupp som tagit på sig ansvaret kallar sig själva för ”Fag Army” och hävdar att de genomdrev ”Aktion Kommando Bakelsebögen” på grund av Kristdemokraternas inställning till HBTQ-frågor.

Men det var en attack på en partiledare som skulle lansera partiets valmanifest, och inte en legitim protestaktion. Förutom att det var en våldshandling var det även en integritetskränkning och farligt för demokratin. Vilket, likt den som drabbade SD-ledaren Jimmie Åkesson, kan bidra till att politiker, med råd från polisen, fjärmar sig från väljarna. För att många som anser sig kämpa för goda ändamål tar sig friheter på bekostnad av dem som ställer sig bakom demokratins spelregler.

Annons

På sikt har också ”Fag Army” gjort sig själva en björntjänst då deras korkade aktion inte kommer att få väljarna mer intresserade av HBTQ-frågor och troligtvis gynnar KD.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons