Annons

Dags för djärva grepp

Budskapet från Svenskt Näringslivs styrelse på gårdagens DN debatt känns inte förvånande.
Ledare • Publicerad 24 februari 2011

Med tanke på våra stabila finanser finns det ett reformutrymme. Detta utrymme bör utnyttjas till att skapa ett dynamiskt, flexibelt och konkurrenskraftigt näringsliv inför framtiden. Sänkta marginal- och kapitalskatter är ett sätt att nå dit. Inte mycket nytt för att komma från Svenskt Näringsliv alltså, men debattörernas problemanalys manar till eftertanke.

Man konstaterar exempelvis att inget utländskt läkemedelsföretag har nyinvesterat i Sverige på över 20 år. Detta trots att flera av de stora läkemedelsföretagen är koncentrerade till Mälardalen, Sveriges mest tillväxtvänliga och forskningsintensiva region. I denna uppgift ligger också flera av de strukturella problem som begränsar det svenska näringslivet.

Annons

Frånvaron av utländska investeringar pekar på ett stelbent näringsliv, men även på en avsaknad på kompetens, kapital och driftiga entreprenörer som har möjlighet att ta en produkt från idéstadiet och ut på marknaden.

Bristen på kapital hänger i sin tur samman med avsaknaden av individuella investerare. Kapitalet är i hög grad koncentrerat till det ansiktslösa ägandet, till stiftelser och fonder. Detta är i sin tur är en konsekvens av att skattereglerna missgynnat individuellt sparande. Ett mer utspritt ägande och mer obundet kapital skulle skapa en bättre jordmån för företagande.

Få entreprenörsdrivna verksamheter klarar av att nå toppen. Av de 100 största företagen har endast två bildats efter år 1970, Tele2 och MTG. Dessa företag är i sin tur ett direkt resultat av att statens monopol på telekommunikation avskaffades på 1990-talet. Den för den tiden djärva reformen har tjänat oss väl, men det börjar bli dags för ett nytt näringsvänligt språng.

Höga bolags- och kapitalskatter är en del av problemet, men även beskattningen på arbete. Världens högsta marginalskatter hämmar viljan att vidareutbilda sig. Här ligger åtminstone en delförklaring till företagens svårigheter att hitta rätt kompetens, ett av de största problemen på den svenska arbetsmarknaden.

Dessvärre verkar regeringen inte vilja ta i beskattningsfrågorna och Svenskt Näringsliv har avfärdats som ett särintresse. Stabiliteten och oviljan att ta politiska risker vinner över djärvheten, ett förhållningssätt som mycket väl kan straffa sig i längden.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons