Annons

Karin Karlsbro: Dags för annan strategi mot Ungern

Nu måste EU sätta ned foten.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 10 december 2022
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med Viktor Orbán vid makten har Ungern utvecklats i en alltmer auktoritär riktning.
Med Viktor Orbán vid makten har Ungern utvecklats i en alltmer auktoritär riktning.Foto: Darko Vojinovic

Ibland kan det dimpa ner ett kuvert i brevlådan med en opinionsundersökning. Man ska alltid ställa sig frågan vad statistiken är tänkt att användas för. Det gäller särskilt om man bor i Ungern. Nu kommer rapporter om att Viktor Orbáns regering skickar ut enkäter med ledande frågor för att få folkets stöd för sitt partis politik.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Det fossilberoende Ungern har drabbats hårt av energikrisen i Europa med höga priser på gas och bilbränslen. Då är det tacksamt att kunna rikta folkets missnöje bort från sig själv, och istället mot Bryssel. Orbáns filosofi verkar vara att allt som är bra sker tack vare Ungern, och allt som är dåligt sker på grund av EU. Men faktum är att ingenting är viktigare just nu är att Europa håller ihop för att stödja Ukraina och stoppa rysk olja och gas. Just därför är Viktor Orbáns agerande så farligt.

Annons

Hur Viktor Orbán använder media och statlig propaganda för att missleda ungrarna till att uppskatta hans ledarskap är oförsvarbart. Lika skrämmande är den pågående politiseringen av domstolsväsendet i landet. I en rättsstat måste alla vara lika inför lagen och om principerna ruckas kan det gå snabbt utför.

Liberalerna har länge krävt att alla EU-länder ska respektera samarbetets grundläggande värden. Tillsammans med vår partigrupp Renew Europe har vi varit pådrivande för att Ungerns agerande ska få konsekvenser.

Nu har EU-kommissionen äntligen bestämt sig för att ta steget och använda den så kallade konditionalitetsmekanismen mot Orbáns Ungern. I slutet av november uppmanade EU-kommissionen ministerrådet att pausa utbetalningar av regionalstöd till Ungern. Dessutom frös de i praktiken utbetalningarna från återstartsfonden. Det är viktiga beslut som tydligt visar att det finns en gräns och att Ungern nu har passerat den.

”Orbáns högerpopulistiska regering kan inte underminera Europasamarbetet och samtidigt tro att de ska få ta del av fördelarna.”
Karin Karlsbro

Frågan ska nu avgöras av Sverige, Ungern och de andra EU-länderna i ministerrådet. Stödet måste stoppas tills dess att Ungern lever upp till EU-samarbetets grundläggande värden.

Nyligen meddelade Ungern att de vägrar godkänna stöd till Ukraina om deras eget EU-stöd pausas, vilket verkligen har ställt frågan på sin spets. Nu gäller det att länderna i rådet vågar stå på sig.

I januari tar Sverige över som ordförandeland i EU:s ministerråd och kommer därför spela en avgörande roll för EU:s utveckling.

Orbáns högerpopulistiska regering kan inte underminera Europasamarbetet och samtidigt tro att de ska få ta del av fördelarna. EU är ingen bankomat, utan ett samarbete som ställer krav på deltagarna. Med rättigheter kommer också skyldigheter. När Sverige tar över ministerrådets ordförandeklubba i januari måste vi sätta hårt mot hårt.

Det är lätt att se rättsstat och demokrati som självklara, men vi får inte bli för bekväma. En färsk undersökning bland svenska gymnasieelever visar att hela 42 procent inte vet vad begreppet rättsstat betyder. Det belyser att vi aldrig får ta rättsstatens principer för givna. Att skydda, värna och utveckla demokratin är ett ansvar vi alla bär.

Annons
Annons
Annons
Annons