GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Dags att förbereda sig för nästa kris

Coronapandemin har blottat nationella brister.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 januari 2022 • Uppdaterad 7 januari 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
När coronapandemin svepte över världen stod Sveriges beredskapslager tomma. Vi måste därför fråga oss på vilka sätt vi kan förbereda oss inför kommande kriser.
När coronapandemin svepte över världen stod Sveriges beredskapslager tomma. Vi måste därför fråga oss på vilka sätt vi kan förbereda oss inför kommande kriser.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det har gått snart två år sedan coronaviruset spreds över världen och förändrade våra liv i grunden. Med tanke på att denna kris ännu inte är över är det nog få som vill börja tänka på nästa. Men genom att dra lärdom av de brister som blottats under coronapandemin kan vi enklare hantera svåra tider framöver.

För önsketanke fungerar inte mot kriser. Dessa behöver mötas och hanteras. Men för ett land som Sverige som länge varit förskonat från större konflikter och kriser kan en sådan uppgift vara onaturlig. Och kanske förklarar det även varför beredskapslagren stod tomma när pandemin svepte över landet.

”Att vara väl förberedd och rustad inför en kris är bättre.”
Anela Murguz

Att Sverige klarade att ställa om på kort tid och skala upp sjukvården inger knappast någon tröst i sammanhanget. Det är bra förstås, men att vara väl förberedd och rustad inför en kris är bättre.

Den bristande beredskapen gäller inte enbart den medicinska biten. En liknande senfärdighet har även gjort sig gällande i samband med tsunamikatastrofen 2004. Ett annat exempel är hur försvarsfrågan hanterats både från höger och vänster. Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) har exempelvis likställt försvarsfrågan vid ett särintresse. Och från vänster har hotet från bland annat Ryssland relativiserats för att av ideologiska skäl låta bli att göra de upprustningar som behövs av försvaret.

Jag önskar innerligt att pandemin inte präglar vår tillvaro kommande år så som den gjort de senaste två åren – även om den ökade smittspridningen talar för det motsatta. 2022 borde ägnas åt att dra lärdomar inför framtida kriser och katastrofer.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.