Annons

Dags att driva företagslinjen

De tre mindre allianspartierna fortsätter månad efter månad att ligga farligt nära riksdagens spärrgräns. Detta tillsammans med en sträng finanspolitik skapar grogrund för missnöje. Behovet av att profilera sig i olika frågor krockar med finansdepartementets planer.
Ledare • Publicerad 12 mars 2012

Därför var det inte särskilt förvånande att Dagens Industri nyligen rapporterade om motsättningar mellan Moderaterna å ena sidan och Folkpartiet och Centern å den andra.

Uppgifter gör gällande att förslag från de båda mindre partierna som anses påverka budgeten underkänns av finansdepartementet. Näringsminister Annie Lööf känner sig överkörd av finansminister Borg. Försöken från näringsdepartementet att spetsa kompetensen för att kunna hävda sig bättre gentemot finansen har inte lyckats. Man kan givetvis ifrågasätta Dagens Industris ”centralt placerade källor”, men om allt vore frid och fröjd inom alliansen, hade då något läckt ut?

Annons

Det är svårt att kritisera finansminister Borg för hans försiktighet i tider av sjunkande BNP-tillväxt. Det centrala jobbskatteavdragen har ökat utbudet av arbetskraft. Ett femte jobbskatteavdrag finns i planerna. Det ökar viljan att arbeta ännu mer. Det finns dock ändå anledning att lyssna på C och KD som uppenbarligen sätter företagsfrågorna högre på dagordningen än det största regeringspartiet.

”Arbetslinjen måste kompletteras med en företagslinje”, som KD:s näringspolitiske talesperson Mats Odell kommenterade saken.

Centerledaren Annie Lööf slåss för ett riskkapitalavdrag. C vill också sänka arbetsgivaravgifterna och lätta på arbetsrätten.

Helt sant. Tillgången på riskkapital sjönk som en sten efter att finanskrisen slog till 2008 och ligger fortfarande kvar på mycket låga nivåer. Det hämmar framväxten av nya företag. Arbetsförmedlingen har svårt att hitta praktikplatser åt ungdomar på företagen. Detta är en signal dels om oron för sämre tider i företagsleden dels om att trösklarna är för höga till det första jobbet.

Borg flaggar för att förslaget om ett riskkapitalavdrag kan komma med i höstens budget. Man får hoppas det. Någon typ av åtgärder för att öka tillgången till kapital är nödvändigt.

Det är tid för ett perspektivskifte, från att stimulera arbete till att i högre grad se till dem som förväntas skapa jobben.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons