Annons

Covid-sjuke Mattias Karlsson (SD) kan göra gott

En ovaccinerad person som insjuknar i Covid-19 kan bli en ambassadör som räddar liv.
Ledare • Publicerad 10 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) berättade nyligen att han vårdas på sjukhus för Covid-19.
Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) berättade nyligen att han vårdas på sjukhus för Covid-19.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Häromdagen berättade Mattias Karlsson (SD) att han vårdas på sjukhus för allvarlig Covid-19. Uppgiften leder till tre omedelbara förhoppningar:

För det första att han tillfrisknar snabbt och utan bestående men.

Annons

För det andra att han inte har smittat någon med viruset.

Och för det tredje att han ser den uppkomna situationen som ett tillfälle att bidra till att bekämpa pandemin genom att uppmana andra att vaccinera sig.

Nyheten om den ovaccinerade Karlsson i sjukhussängen har genererat både upprörda och till synes skadeglada reaktioner i sociala medier. Och även om det är beklagligt att vuxna människor inte har ansett sig ”ha tid” att ta sprutorna flera månader efter att de har kunnat boka tid för vaccin, tjänar det inte mycket till att peka finger i efterhand. Kanske känns det tillfredsställande i stunden för den som gör sin röst hörd på Twitter, men i längden är det sannolikt mer effektivt med en saklig dialog.

För målet måste vara att bekämpa viruset, inte varandra.

I fredags hade 84 procent av befolkningen från 16 år och uppåt vaccinerats med minst en dos, och nära 79 procent hade fått två sprutor, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Nu sänks åldersgränsen till 12 år; från och med på måndag kan ungdomar mellan 12 och 15 år besöka Arenamottagningen i Borås för drop-in-vaccination, och inom några veckor kommer elever att erbjudas vaccin mot Covid-19 i skolan.

Det är angeläget att vårdnadshavare till så många som möjligt i den yngre åldersgruppen ger sitt medgivande till att sonen eller dottern vaccineras. Samtidigt gäller det att jobba i båda ändar. För det finns fortfarande en kategori vuxna som med rätt vägledning skulle kunna ta sitt ansvar och vaccinera sig.

”Målet måste vara att bekämpa viruset, inte varandra.”
Kajsa Kettil

Bland de ovaccinerade svenskarna i dag finns en liten, men ofta högljudd, skara övertygade vaccinmotståndare. De blir alltmer organiserade, och i veckan uppmärksammades bland annat en kampanj där antivaxxare riktar sig till skolpersonal och vaccinationskliniker som planerar att vaccinera unga. Syftet är att skrämma aktörerna och felaktigt hota med att de kan drabbas av rättsliga följder. ”De som var övertygade vaccinmotståndare och konspirationsteoretiker har blivit modigare, mer självsäkra och ivrigare att sprida teorierna till en bredare grupp”, säger journalisten och författaren Kent Werne som nyligen gav ut boken ”konspirationsfeber” om konspirationsteorier under pandemin. (SVT 6/10)

Han poängterar att det är viktigt att oroliga föräldrar möts av korrekt information om vaccinet.

Detta gäller även vuxna som är tveksamma eller oroliga för egen del. För hos de ovaccinerade svenskarna finns även män och kvinnor som med rätt sorts uppmuntran skulle kunna övertygas om fördelarna med vaccinet. Och det är här tänkbara ambassadörer som Mattias Karlsson kommer in i bilden. Som riksdagsledamot och en av de främsta företrädarna för ett parti som lockar ungefär var femte väljare, har han mycket makt. Och med makt kommer ansvar. Nu är det upp till honom och andra i samma situation hur de väljer att använda sitt inflytande.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons