Annons

Karin Karlsbro: Coronaepidemin ursäktar inte kvinnoförtryck

I tider av kris är det extra farligt att vara kvinna.
Karin Karlsbro
Mitt Europa • Publicerad 28 april 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Våld i hemmet har, enligt FN, ökat i en alarmerande omfattning under coronapandemin.
Våld i hemmet har, enligt FN, ökat i en alarmerande omfattning under coronapandemin.Foto: Jessica Gow/TT

Det systematiska förtryck som riktas mot kvinnor förvärras när den ekonomiska och sociala pressen och skräcken inför en pandemi växer. Kvinnor får inte sällan betala priset för mäns rädsla. FN rapporterar exempelvis en alarmerande global ökning av våld i hemmet sedan coronapandemin bröt ut.

Mitt Europa

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe

Men det är inte bara enskilda individer som ger sig på kvinnor. I Polen passar regeringen på att försöka avveckla kvinnors grundläggande rättigheter. Mitt i brinnande coronakris vill de återigen införa totalförbud av abort och förbjuda sexualundervisning. EU måste nu ryta ifrån, coronakrisen är ingen ursäkt för kvinnoförtryck och Polen har redan tillåtits gå alldeles för långt.

Annons

Det är inte första gången regeringspartiet Lag och Rättvisa försöker totalförbjuda abort eller driva igenom lagar som ska kasta lärare och barnmorskor och andra som bedriver sexualupplysning i fängelse. Förslagen har förts fram tidigare men då stoppats av massiva protester. Men när folksamlingar nu är förbjudna på grund av smittrisken och människor därmed inte kan demonstrera passade alltså regeringen på att hålla nya omröstningar i parlamentet.

Förslagen gick som tur var inte igenom, men de röstades heller inte ned utan ska nu utredas vidare. Försöken att totalförbjuda aborter lär med säkerhet upprepas. Frågan är hur långt vi ska låta den polska regeringens kvinnoförtryck gå innan EU:s övriga medlemsländer sätter stopp för denna galenskap?

Polen har redan en av Europas striktaste abortlagstiftningar. Abort är endast tillåtet för att skydda kvinnors liv, vid svåra fosterskador eller om graviditeten orsakats av en våldtäkt eller incest. Även i de få fall där abort är lagligt är det svårt att få det på grund av olika administrativa hinder och läkare som vägrar att utföra aborter. Men ännu är regeringen inte nöjd, i förslaget som röstades om förra veckan ska även abort vid fosterskador förbjudas.

Därtill vill Polen göra det olagligt att främja sexualupplysning för ungdomar. Fem års fängelse ska en lärare kunna dömas till som undervisar sina elever i sexualkunskap. Man menar att lagen behövs för att stoppa pedofili, att hbtq-aktivister “infiltrerar” sexualundervisning i Polen genom att "främja homosexualitet och demoralisera barn".

Det här är vidrigt, kvinnofientligt och homofobiskt trams. Rätten till säkra och lagliga aborter borde inte vara förhandlingsbar inom EU. Lagar som begränsar eller totalförbjuder abort minskar inte kvinnors behov av abort utan driver dem till osäkra, livsfarliga aborter och oönskade graviditeter. Sexualundervisning är att ge unga makt över och kunskap om sina kroppar och sexualitet. Att förbjuda sexualkunskap kunskap leder endast till ökningar i könssjukdomar, oönskade graviditeter och ironiskt nog aborter.

Europasamarbetet bygger på respekten för mänskliga fri- och rättigheter. Även kvinnors rättigheter. Rätten till sin kropp är förstås den mest grundläggande av alla.

Det gäller också i Polen och i alla andra länder för den delen.

Annons
Annons
Annons
Annons