Annons

Civilkurage motar mutor

Sverige brukar beskrivas som ett land fredat för korruption. Det har gett svenska politiker stort förtroende att i internationella sammanhang tala om korruptionens nedbrytande och skadliga effekter liksom det har gett svenska företag en aura av tillförlitlighet vid affärsuppgörelser utomlands.
Ledare • Publicerad 9 juni 2010

Men varumärket Sverige har på senare tid fläckats i kanten, inte minst genom anklagelserna om mutor kring försäljningen av JAS 39 Gripen utomlands. Anklagelser som för övrigt fortfarande är outredda.

För ett litet land med en starkt exportinriktad industri är sådana anklagelser givetvis förödande. Därför är det välkommet att Bo Svensson, före detta ordförande för Högsta domstolen, i den så kallade Mutbrottsutredningen föreslår en lagstiftning mot korruption som både fungerar bättre och är mer lättolkad än dagens.

Annons

Men att bara stirra sig blind på att utreda och lagföra korruption är inte tillräckligt. En lika viktig fråga är hur korruption eller oegentligheter faktiskt kommer fram i dagsljus. Det sker ibland med hjälp av lagar och paragrafer men många gånger avslöjas oegentligheter genom att enskilda personer med stort civilkurage träder fram och delger myndigheter, media och allmänhet om missförhållanden.

Dessa människor kallas ofta för "visselblåsare", personer som blåser i sin visseplipa när något inte står rätt till. De har ofta en stark rättsuppfattning och sätter sig själva i andra hand när de stöter på orättvisor och korruption. Statsvetarens Lennart Lundqvist har rättmätigt kallat dessa för demokratins väktare.

Att vara en visselblåsare har dock ett högt pris. Kolleger och arbetsgivare ser inte med blida ögon på den som blandar in utomstående, än mindre polis och åklagare. Därför är det viktigt att dessa har ett starkt rättsskydd, precis som i Kanada, Storbritannien och Norge. Det är något som Institutet för mutor har påpekat saknas både i dagens lagtiftning och i Mutbrottsutredningens förslag.

Det är synd, om samhället måste värna om något så är det just civilkurage.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons