Annons

Kajsa Kettil: Bytt till sommardäck? Stanna hemma!

Vid kriser har individen alltid ett ansvar att göra vad hon kan för att klara sig själv.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 april 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Tisdagens oväder ledde till flera olyckor i Sjuhärad.
Tisdagens oväder ledde till flera olyckor i Sjuhärad.Foto: Johan Valkonen

Efter det kaotiska dygnet på E22 i Skåne tidigare i vinter – då bilister blev stående hela natten på en igensnöad motorväg utan hjälp från det offentliga – trodde väl de flesta att vi hade lämnat säsongens snösmockor bakom oss. Den uppfattningen förstärktes dessutom i våra trakter när annandagens vårsol sken över Sjuhärad.

Trots vädervarningar tycks tisdagens oväder ha kommit som en chock för många trafikanter i Götaland och Svealand. Värst var läget i Jönköpingstrakten där bilister tvingades övernatta i sina bilar, men även i Borås och angränsande kommuner blev det besvärligt att ta sig fram. Några av konsekvenserna var inställd kollektivtrafik, lastbilar som körde fast och dessvärre flera olyckor.

Annons

Vissa besvärligheter går varken att förutse eller förhindra. Andra sker som en följd av dåligt omdöme eller ren nonchalans. Därför är det förståeligt att såväl polisen som politiker höjer ett varningens finger. Polisen uppmanar bilister att undvika att köra bil i de drabbade områdena och poängterar att ingen ska ge sig iväg utan mat, vatten, varma kläder och snöskyffel.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) går längre och betonar individens ansvar. ”Den som har sommardäck på bilen ska under inga omständigheter ge sig ut där det råder vinterväglag. Alla har ett eget ansvar att inte förvärra situationen ytterligare” säger han till TT (3/4).

”Det är ord och inga visor, och uppenbarligen precis vad somliga behöver höra.”

Han får medhåll av regeringskollegan Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, som säger att han inte vill ”höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck”.

Det är ord och inga visor, och uppenbarligen precis vad somliga behöver höra.

Naturligtvis ingår det i statens uppgifter att underlätta för medborgarna vid kriser som exempelvis oväder och naturkatastrofer. Det kan exempelvis handla om att pumpa undan vatten i det akuta skedet av en översvämning eller bärga bilar efter olyckor orsakade av plötslig, oväntad ishalka. Men ingen frisk vuxen kan räkna med att bli curlad av staten – på samma sätt som en villaägare kan agera preventivt för att minimera skadorna vid en eventuell översvämning, kan alla med planer på att sätta sig bakom ratten tänka ett varv extra om det vankas snökaos. Detta för att undvika att själv drabbas, men även för att inte i onödan försvåra snöröjning och belasta räddningstjänst och sjukvård. Ytterligare en anledning är att lämna plats åt dem som verkligen måste ute och åka, som exempelvis hemtjänstpersonal och andra med viktiga samhällsfunktioner.

I sociala medier diskuterades det på onsdagen huruvida det gick att köra med sommardäck. Förhoppningsvis har Sjuhäradsborna nu tagit till sig den skarpa uppmaningen från ministern för civilt försvar om att låta bilen stå vid vinterväglag om sommardäcken är på.

På torsdagen väntas nästa busväder. Varje ansvarsfull medborgare borde ställa sig frågan: Hur bidrar jag på bästa sätt?

Annons
Annons
Annons
Annons