Annons

Butiker är ständigt utsatta

Butiker hotas inte bara av vikande försäljning. Bråk, stölder, rån och bedrägerier har blivit ett vanligare inslag i den butikshandeln.
Ledare • Publicerad 3 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Brottslighet riktad mot butiker har blivit vanligare under coronapandemin.
Brottslighet riktad mot butiker har blivit vanligare under coronapandemin.Foto: Henrik Montgomery/TT

En redan förödande konkurrens från näthandeln har blivit än svårare när folk stannar hemma. Som om det inte var nog konstaterar nu Svensk Handel att brottsligheten som riktas mot butiker har ökat de senaste månaderna.

Nu säger 55 procent av de butikerna som svarat på Svensk Handels enkät att de blivit utsatta för brott det senaste kvartalet. Det är en ökning på 16 procentenheter jämför med föregående mätning.

Annons

Bedrägerier, hotfullt beteende och rån har blivit fler. Men det vanligaste är ändå stölder. Det är ett stort problem i handeln och det är svårt att komma åt. Det räcker att butikspersonal vänder ryggen till vid fel tillfälle så vandrar tjuven ut med en vara.

Ett lagförslag om att kunna porta personer från butiker har blivit utrett under 2019. Det är tänkt att den föreslagna lagen ska kunna användas mot de som återkommande skäl i butikerna. Den har brett stöd i riksdagen men förslaget har ännu inte gått vidare som proposition.

Polisen har inte lyckat hålla jämna steg med brottsligheten och småbrotten som ofta drabbar handeln är lågt prioriterade. Lagen är inte tillräcklig. Kommunalt anlitade ordningsvakter kan dock vara en del av lösningen. I en ny rapport från branschorganisationen Säkerhetsföretagen visar att flera kommuner med framgång minskat antalet stölder och rån på de platser i Stockholm och Uppsala där man satsat på vakter.

”I en ny rapport från branschorganisationen Säkerhetsföretagen visar att flera kommuner med framgång minskat antalet stölder och rån på de platser i Stockholm och Uppsala där man satsat på vakter.”

En nu pågående utredning ser över lagen om ordningsvakter och kanske kan vakterna göra mer för att trygga de offentliga rummen och förebygga brott mot butiker. Den allmänna osäkerheten kring vakter med kort utbildning behöver dock beaktas. Men kommuner bör kunna ta ett större ansvar för trygghet i framtiden.

Den oroväckande utvecklingen kräver andra tag. Lagen kan vara en del. Vakter en annan. Men tryggheten i det offentliga rummet kan inte enbart läggas på butiksägarna själva. Offentligheten behöver ta sitt ansvar på det här området.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons