Annons

BT:s ledare om Valu: Löfven, gör upp med C och FP

Efter åtta år tvingas Fredrik Reinfeldt flytta ut från sitt statsministerkontor i Rosenbad.
Ledare • Publicerad 14 september 2014
Foto: 

Den förre svetsaren och IF Metall-ordföranden Stefan Löfven får tillsammans med sin hustru Ulla flytta från sin hyresrätt i Vasastan i Stockholm till Sagerska palatset.

Det är den givna slutsatsen av de siffror som redovisas i SVT:s VALU-undersökning, baserad på vad 13 000 röstande svarade när de hade lämnat sina kuvert.

Annons

Åtta för Sverige mycket framgångsrika år med Alliansen är med all sannolikhet över.

22,1 procent för Moderaterna är å ena sidan ett jätteras jämfört med 2010, men ändå historiskt sett ett habilt resultat för det parti som burit ledartröjan för Alliansen och en kraftig uppryckning jämfört med EU-valet i våras. Valresultatet, om det landar runt VALU:s siffror, är i sig inte skäl för Fredrik Reinfeldt att också avgå som partiledare. Där får han helt enkelt fundera över sin egen motivation att fortsätta.

Två av VALU:s resultat sticker ut och definierar på var sitt sätt valrörelsen 2014:

x Sverigedemokraterna ser ut att bli tredje största parti och pretenderar därmed på posten som riksdagens andre vice talman. Det främlingsfientliga partiet förefaller nästan ha fördubblat sitt resultat jämfört med 2010 till 10,5 procent (och då ska vi minnas att VALU kraftigt underskattade deras stöd i EU-valet).

Enligt VALU har de flesta som röstat på SD angett att partiets politik i flyktingfrågan och deras allmänna misstro mot politiker varit tyngsta skälen till deras partival.

x Gudrun Schymans Feministiskt initiativ balanserar på gränsen till Riksdagen och noterar precis fyra procent. Enligt VALU har rekordmånga, 34 procent, bestämt sig sista veckan och FI har agerat skickligt, inte minst i sociala medier, under spurten. FI får hela nio procent av förstagångsväljarna.

Det är rimligt att tro att Moderaternas alliansvänner fått var sina delar av den minskning M gör. C, Fp och KD har alla gått starkare ur valet jämfört med opinionsläget tidigare i år. Annie Lööf har kanske gjort den starkaste partiledarinsatsen av alla (vid sidan om Schyman och Åkesson) under valrörelsens sista veckor, så i ljuset av detta kanske 6,5 procent i VALU uppfattas som en besvikelse, men likväl bör det ses som en framgång för ett parti som för ett år sedan befann sig i kris. Samma sak måste sägas om Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna ser ut att landa på ungefär samma nivå som 2010 betraktades som ett katastrofval för Mona Sahlin. Målsättningen var 35 procent. Dit är det långt. Men det är uppenbart att både Fi och SD har tagit röster, och i den nya politiska bilden av Sverige är det begripligt att det firas under S-valvakan. För Partiet är tillbaka i regeringsställning.

Så vad ska Stefan Löfven nu göra, med denna röra? Även om han skulle räkna in FI:s stöd når han, med VALU:s siffror, inte egen majoritet med stödet från MP och V.

Om Löfvens mål är att göra sig oberoende av Sverigedemokraterna samt få stöd av en majoritet i Riksdagen finns egentligen bara en tänkbar fyrklöver: S+MP+C+FP.

Annons

Då skulle han slippa de förhandlingar med Vänsterpartiet han i det längsta vill undvika. Och de viktiga värden som skapats under alliansåren har en hygglig chans att kunna värnas.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons