Annons

Brister för gammal och ung

Det är gott att leva i Bollebygd. Enligt Fokus’ årliga rankning är Bollebygd landets 34:e bästa kommun att bo i.
Ledare • Publicerad 7 september 2010

Medellivslängden är hög, kommunen har i år upplevt en kraftig befolkningstillväxt – sjätte högst i landet och störst utanför Uppsala/Stockholmsområdet – och företagsklimatet är landets 31:e bästa.

Hur man än ser på saken så skvallrar dessa siffror om att Bollebygd är en välmående kommun. Lägg därtill såväl finansiell som politisk stabilitet och fram träder en mycket positiv bild.

Annons

Det är visserligen riskabelt att sätta all sin tilltro till en enda mätning men gräver man vidare i statistiken från Fokus upptäcks dock klara brister i välfärden. Både vad gäller mobbning, personaltäthet i förskolan och tillgänglighet inom äldrevården landar Bollebygd en bra bit ned på den sista tredjedelen bland Sveriges 290 kommuner.

Det vore därför inte orimligt om årets valrörelse kretsade kring de problem som framkommer i Fokus mätning. Äldreomsorgen och stora barngrupper är också stridsfrågor i kommunpolitiken.

Alliansen och Socialdemokraternas sätt att klara finansieringen känns igen från rikspolitiken. S förlitar sig på höjda kommunbidrag från staten, men är annars beredda att höja kommunalskatten med 25 öre (BT 3/9). Mot S står en samlad allians som betonar vikten av stabila finanser och som motsätter sig att man plockar ut mer via skattesedeln. Med en positiv befolkningstillväxt och ett gott näringslivsklimat borde också kommunen klara finanserna utan skattehöjningar.

Det är lätt att enas om vikten av goda förbindelser med Borås och Göteborg. Ett gott företagsklimat och goda möjligheter till pendling kräver förstås bra förbindelser med Västra Götalands två största kommuner. En förbättring av nuvarande järnvägssträckning Borås – Göteborg borde här ligga närmare till hands än planerna på en höghastighetsbana med station i Kråketorp.

Men vad göra åt problemen inom äldreomsorgen? Alliansens matsatsning med inhyrda kockar och personalutbildning är ett gott tilltag. Näringsriktig, god och varm mat är en mycket viktig del av de äldres välbefinnande.

Men hur ska den borgerliga alliansen förbättra övriga delar av äldreomsorgen? Och hur mycket är den värdighetsgaranti som Moderaterna föreslår i sitt program egentligen värd? Om det är privata eller offentliga utförare inom hemtjänsten spelar mindre roll. Att skapa en bättre fungerande äldreomsorg måste prioriteras under nästa mandatperiod.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons