Annons

Bristande ledarskap ett brott

Svensk polis ligger på minus. Allt fler svenskar upplever det som meningslöst att anmäla vardagsbrott som inbrott, skadegörelse eller trafikbrott av den enkla orsaken att polisen inte tycks bry sig.
Ledare • Publicerad 20 mars 2014

Att polisen inte fungerar som medborgarna vill, det handlar i alla fall inte om pengar. Sedan 2005 har anslagen till polisen stigit till 20 miljarder. Under samma period har antalet poliser i tjänst ökat med cirka tio procent.

Inte heller om att problemet har förbisetts av makthavarna. Så sent som efter nyår 2012 fick rikspolischefen Bengt Svenson kraftig för att inte säga mördande kritik från regeringen, och lovade omedelbar skärpning. En nationell storsatsning på vardagsbrottsligheten skulle ändra på sakernas tillstånd.

Annons

Men den satsningen ledde snarare till att andelen uppklarade brott minskade.

Återkommande i debatten nämns utredningsarbetet som ett stort problem. Men minst lika allvarligt i sammanhanget är polisens inställning, vilket tyder på att detta förtroendeunderskott i mångt och mycket ytterst är en fråga om bristande ledarskap.

I tisdagens BT framträdde den man som i juli förra året greps i närheten av polishuset i Borås när han och hans son var på väg till polisen för att lämna in en jacka som innehöll stöldgods. Men det hela var ett misstag från polisens sida. Senare greps nämligen de tjuvar som kastat ifrån sig jackan efter ett inbrott hos en 91-åring.

Det kunde ha slutat där, om det inte var för att den gripne mannen behandlades mycket bryskt, kastades i en cell, förolämpades grovt och slutligen vägrades göra en anmälan mot den höga polischef som stått för det mest kränkande i gripandet. Det kunde också ha stannat vid att åklagaren senare lade ner den förundersökning som inleddes i efterhand när andra poliser anmälde ingripandet.

”Jag tycker vi lägger ner det här nu”, var Boel O Peterssons, polismästare i Borås, kommentar till BT när hon konfronterades med den drabbade mannens berättelse. Skälet för att ”lägga ner” var att det behövs ”lugn och arbetsro i polishuset” och att det ”känns lite som insideskonflikter som vi själva får försöka lösa på bästa sätt”.

Om det utspelade sig i juli förra året – mänskligt att döma ett övergrepp från polisens sida – skulle vara resultatet av en ”insideskonflikt” i polishuset, så styrker det uppfattningen att medborgarnas bristande förtroende för polisen skulle bero på just bristande ledarskap. Oavsett om det handlar om vardagsbrott eller annat.

Det är sannerligen inte ett problem som löser sig om polisen ”lägger ner det här nu.”

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons