Annons

Borde Borås bojkotta Israel?

Ledarsidan avvisar den 8 januari förslaget till en kommunal bojkott av israeliska varor (se länken nedan red:s anm). Detta eftersom det är ”ett utrikespolitiskt vapen” som kommunen inte äger.
Ledare • Publicerad 9 januari 2009

Bakgrunden till min motion är så klart det israeliska angreppet för nästan två veckor sedan. När Israel dödar hundratals människor, bryter mot internationell lagstiftning och kränker grundläggande mänskliga rättigheter har vi alla ett ansvar att reagera och agera. Ett sätt att göra det på är genom att inte köpa israeliska varor.

Självklart är inte en bojkott det enda vi i Sverige kan göra för att förstärka möjligheterna till fred i området. I dagsläget är det till exempel extremt provocerande att Sverige har ett militärt samarbete med Israel. Det har genom åren bland annat yttrat sig genom att vi har låtit Israel testa militär utrustning här. Sverige importerar också vapen och krigsmateriel från landet, vilket i praktiken betyder att svenska skattemedel går rakt in i den israeliska krigsindustrin. Det militära samarbetet med Israel är helt enkelt något som borde avbrytas.

Annons

Ledarsidan skriver också att det inte är säkert att kommuninvånarna håller med vänsterpartiet om vilka länder det är som begår de största övertrampen mot mänskliga rättigheter. Det är möjligt att så är fallet, men jag kan ju bara konstatera att det inte brukar vara något som den här kommunen tar hänsyn till när man diskuterar internationella frågor.

Tidigare i vinter inledde kommunen exempelvis ett samarbete med en stad i diktaturens Kina, något som enbart vänsterpartiet var motståndare till. Jag är ganska säker på att sympatierna för den kinesiska regimen är låga bland kommuninvånarna.

Jag menar att man inte i första hand ska se mitt förslag om en kommunal bojkott som ett utrikespolitiskt ställningstagande, utan som ett ställningstagande för mänskliga rättigheter. Det är möjligt att mitt förslag befinner sig i en gråzon och kanske inte är möjligt att genomföra i praktiken, men vi är beredda att pröva varje väg för att protestera mot kränkningar av mänskliga rättigheter.

Stefan Lindborg (v)

fullmäktigeledamot

Svar: Vi delar Lindborgs längtan efter fred, men tror fortfarande inte att bojkott eller avbrutet samarbete med Israel är rätt väg att gå. En framtid där enskilda kommuner agerar utrikespolitiskt genom att bojkotta varor från det ena eller andra landet ter sig vansklig. Frågan har också, som Lindborg förstås vet, prövats, när vänsterpartiet och kpml(r) i andra kommuner tidigare krävt bojkott.

Att vänstern och BT:s ledarredaktion företräder olika linjer är, för att uttrycka sig försiktigt, inte helt förvånande. Mer anmärkningsvärt är kanske den ökade splittring som nu kommer i dagen mellan partierna i det rödgröna regeringsalternativet. Lindborgs ovan redovisade ståndpunkter om avbrutet samarbete med Israel, som i går också framfördes centralt av vänstern, avvisas av socialdemokraterna.

S-talesmannen, riksdagsledamoten Kent Härstedt, förespråkar istället fortsatta kontakter och konstruktiv dialog. Och att döma av statsvetaren Ulf Bjerelds analys (Ekot i går) kommer vänstern och de gröna att tvingas backa från sina krav på bojkott och isolering av Israel. S kommer inte att ändra sig. (En annan utväg är förstås att de rödgröna ger upp tankarna på en gemensam utrikespolitisk linje med de konsekvenser det får för trovärdigheten som regeringsalternativ.)

Till sist. Borde Borås samarbeta med diktaturens Kina? Nej, anser Lindborg som också tror att sympatierna för den kinesiska regimen troligen är låga bland kommuninvånarna.

Lindborgs analys om boråsarna är säkert riktig. Och även om det känns lite ovant att göra gemensam sak med vänstern i protester mot kommunistiska regimer, så gärna det – ju fler som uppmärksammar de fasansfulla följder denna ideologi fått, desto bättre.

Annons

Vad gäller samarbetet mellan Borås och Gongqing anser vi dock, till skillnad från Lindborg, att det bör fortgå. Öppenhet och kontakter är inte samma sak som undfallenhet. Det går att tydligt stå upp för mänskliga rättigheter utan att använda sig av isolationism och bojkott.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons