Annons

Björklund fick tala mer än skolan

Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund har länge fått kritik för att han "talar i löpsedlar".
Ledare • Publicerad 21 augusti 2014

En taktik som förvisso ger genomslag i media, men som också med jämna mellanrum gör det lätt för motståndarna att karikera honom och som öppnat för anklagelser om anti-intellektualism. Men av detta syntes ingenting i utfrågningen i P1 Morgon, där han hade en chans att lugnt och metodiskt förklara vad Folkpartiet och Alliansen vill inför nästa mandatperiod.

Skolan diskuterades förvisso , och det var naturligt då han är utbildningsminister och dessutom fått stöd av enmansutredaren professor Martin Ingvar, när det gäller målet att skapa "en inlärningskultur" i skolan. Men det viktigaste var dock inställningen till regeringsfrågan som i dag har klargjorts på DN-debatt. Att Alliansen inte kommer att stödja ett rödgrönt regeringsalternativ som inte kan få igenom sin budget tydliggör att alternativet hos de rödgröna är oklart för att uttrycka sig milt.

Annons

En klok inställning då läget i omvärlden kräver en stabil regering, vilket de rödgröna inte kan presentera så länge ett potentiellt samarbete med Vänsterpartiet äventyras av att Jonas Sjöstedt fortsätter att "ställa krav", för att citera S nygamla vallokomotiv Margot Wallström.

Mycket av kritiken mot Jan Björklund andas klassförakt. Han är från "fel" sida av Sverige, har "fel" bakgrund – officer – och det är därför han gillar "kadaverdisciplin". Men han är också en tillgång för Sverige då han bidragit till ett mentalitetsskifte i skolan som gör det möjligt att faktiskt fokusera på lärandet. Dagens utfrågning visade också att han är en betydligt mer mångfacetterad politiker än vad hans motståndare vill göra sken av, och att han har mycket kvar att ge Folkpartiet och Alliansen.

Ledarredaktionen

David Lindén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons