Annons

Bättre skydd för idéer

I juletider ökar vanligen vår konsumtion. Först köper vi julklappar och sedan fyndar vi på rea.
Ledare • Publicerad 29 december 2008

Det är bra för ekonomin och sysselsättningen. Något som vi vanligen inte tänker på när vi handlar är att många produkter faktiskt kan vara plagierade.

Piratkopiering av konsumtionsvaror är ett problem som ökar kraftigt i världen. Tidigare rörde det sig oftast om lyxvaror. Men nu handlar det i allt större utsträckning om leksaker, livsmedel och kläder. Ibland köper vi medvetet billiga och dåliga plagiat, men mer sofistikerade piratkopior smyger sig dessutom in i handeln utan att vi märker det.

Annons

Om man inte upplever någon skillnad kan man fråga sig vad det är för problem med plagiaten. Tittar vi på omfattningen av försäljningen av förfalskade varor så rör det sig dock om över 500 miljarder euro per år. Det motsvarar hela tio procent av värdet på världshandeln.

För ett land som Sverige är detta ett stort problem. Vår ekonomi bygger i allt större utsträckning på att producera idéer. Vi tar fram koncept och lösningar när det gäller allt från mediciner till miljöteknik. Produktionen av en solfångare eller ett läkemedel kan vara mycket billig, men utvecklingen kostar oftast oerhört i pengar och tid.

När vi nu har goda möjligheter att lyckas på världsmarknaden genom att designa möbler och ta fram mediciner, men sämre möjligheter att tillverka dem, slår pirathandeln mycket hårt mot oss.

I västvärlden räknas plagieringen av varor leda till omkring 200.000 färre jobb. Många av dessa skulle förmodligen vara högkvalificerade och bra betalda.

Nu jobbar man inom EU för att komma till rätta med förfalskningarna. Bland annat vill europaparlamentet att flera av de växande ekonomierna i Asien ska ansluta sig till ett nytt avtal. Det är bra därför att på så vis kan utvecklingsländer också få stöd och hjälp att motarbeta piraterna.

Genom större respekt för det intellektuella ägandet kan vi trygga jobb i Sverige. Får vi betalt för de goda idéer vi kommer på, så går det ju fint att köpa de tillverkade produkterna – även om de produceras i andra länder.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons