Annons

Bättre sent än aldrig när S och M ska knäcka gängen

Det var på tiden att skuldsatta gängkriminella blir av med sina statusprylar.
Ledare • Publicerad 9 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sedan ett år är det lättare att beslagta gängkriminellas lyxklockor och andra värdesaker.
Sedan ett år är det lättare att beslagta gängkriminellas lyxklockor och andra värdesaker.Foto: Kronofogden

Den nya lagen om distansutmätning har gett resultat. Sedan lagen trädde i kraft för ett år sedan är det lättare att beslagta skuldsatta privatpersoners värdesaker. Kronofogdemyndigheten beskriver polisen som en förlängd arm i och med att polisen kan ringa till Kronofogdens jourtelefon under kvällar och nätter, det vill säga den tid på dygnet då gängkriminella ofta påträffas. Efter klartecken från Kronofogdemyndigheten kan polisen på plats beslagta den utmätta egendomen.

Det har gett önskad effekt. Nu plockas dyra klockor, jackor, smycken och andra skrytaccessoarer av personer som tenderar att undvika dagsljus. Även lyxbilar hör till fynden. Bara under de senaste fem åren har omkring 700 lyxklockor (SR 8/8) plockats av och sålts.

Annons

Och det är inga småsummor det handlar om; sedan lagen trädde i kraft den 1 augusti förra året beslagtas varje månad egendom för 6 miljoner kronor. Det är tio gånger så mycket som tidigare.

I vissa fall köper föremålens ägare tillbaka sina ägodelar, men ofta auktioneras de ut. Pengarna som Kronofogden då får in går till att de kriminellas skulder, vilket i sin tur innebär att brottsoffer kan få de skadestånd som en kriminell har dömts att betala.

”Förutom rättviseaspekten att det är rimligt att betala tillbaka sina skulder finns det alltså fler fördelar med statens nya hårdhandskar.”

Lagändringen kom till efter att den förra justitieministern Morgan Johansson (S) tillsatte en utredning om förverkande av egendom, något som Moderaterna föga förvånande ställde sig bakom. Johansson sade exempelvis i en Agenda-utfrågning om gängvåldet att ”Om det står två Ferraribilar i garaget, och man inte har några inkomster de senaste åren och man är inblandad i gängkriminalitet på olika sätt, ja då ska staten kunna ta de bilarna.” (SVT 12/12-21)

Den insikten kom inte en dag för tidigt. Och resonemanget utvecklades av Moderaternas dåvarande rättspolitiska talesperson Johan Forssell, som påpekade att en lagändring skulle kunna bidra till att minska nyrekryteringen. Detta eftersom lockelsen för ungdomar lär bli mindre om risken att bli av med lyxprylarna ökar.

Många av de beslagtagna värdesakerna består av lyxklockor. Genrebild.
Många av de beslagtagna värdesakerna består av lyxklockor. Genrebild.Foto: Bøe, Torstein

Förutom rättviseaspekten att det är rimligt att betala tillbaka sina skulder finns det alltså fler fördelar med statens nya hårdhandskar. Hit hör upprättelse för brottsoffer samt en avskräckande effekt för redan kriminella och unga killar som ser upp till gängmedlemmarna och gärna skulle låta sig rekryteras.

Förhoppningsvis leder utvecklingen till ytterligare en knuff i rätt riktning om Socialdemokraterna och Moderaterna inser styrkan i att partierna samarbetar och hittar gemensam politik i så viktiga frågor som gängkriminalitet.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons