Annons

Johanna Grönbäck: Även ett lagförslag mot barnporr måste kunna kritiseras

När lagstiftaren vill övervaka semesterbilderna, är det inte dess kritiker som är problemet.
Johanna Grönbäck
Gästkrönika • Publicerad 20 mars 2023
Johanna Grönbäck
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lagförslaget innebär en massövervakning oförenlig med en demokratisk ordning, skriver Johanna Grönbäck angående det lagförslag som EU-kommissionären Ylva Johansson förespråkar.
Lagförslaget innebär en massövervakning oförenlig med en demokratisk ordning, skriver Johanna Grönbäck angående det lagförslag som EU-kommissionären Ylva Johansson förespråkar.Foto: Virginia Mayo

Det är ju totalt fel naturligtvis, säger Ylva Johansson när Europaportalen frågar EU-kommissionären om kritiken mot lagförslaget som kallas för ”Chat Control” av dess kritiker och för ”Proposal for a Regulation laying down rules to prevent and combat child sexual abuse” i formella dokument.

Dagens krönikör

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef på Ratio.

Den ansvariga kommissionären fortsätter:

Annons

– Det är ren svartmålning och visar på vilka krafter som jag utmanar.

Som om de som kritiserar ett bristande lagförslag är de som behöver utmålas som farliga.

Chat Control innebär att alla EU-medborgares elektroniska kommunikation ska övervakas, avkrypteras och granskas i realtid. Det handlar om mejl, sms, chattar, videosamtal, molnlagring och så vidare. Det är en fullständig övervakning av i princip all kommunikation; videosamtal med läkare, de molnlagrade semesterfotona med familjen, chatten med dejten. Detta ska skannas i realtid för att eventuellt gå vidare till djupare genomgång.

Det är inte som att få sin väska öppnad när man passerar tullen, det är att ständigt ha också sina intimaste tankar exponerade för en publik man aldrig bjudit in.

Det är AI som ska skanna innehållet i syfte att upptäcka misstänkt sexuellt innehåll eller olämplig uppvaktning av barn. Det hedervärda ändamålet är ett skäl varför det extrema medlet, pådrivet av den svenska kommissionären, inte har stött på mer kritik. Att använda AI kan visserligen låta som ett sätt att avpersonifiera och effektivisera massövervakningen – men så fungerar inte tekniken. AI-verktygen är opålitliga, vid tester på kända bilder visar det sig att 80-90 procent av de bilder som flaggas som barnporr, inte är det. Används det i brottsbekämpning kommer många felaktigt stämplas med misstankar för vidriga brott, och behöva hantera det rättsligt. Vi riskerar få processer där privata bilder och samtal behöver diskuteras och försvaras inför byråkrater. Det är foton på badande barnbarn och det är utbyten mellan förälskade.

”Det är inte som att få sin väska öppnad när man passerar tullen, det är att ständigt ha också sina intimaste tankar exponerade för en publik man aldrig bjudit in.”
Johanna Grönbäck

En sådan lag förtjänar kritik, och en sådan kritik förtjänar en värdigare respons från ansvarig kommissionär än att man går bolagens ärenden. Lagförslaget innebär en massövervakning oförenlig med en demokratisk ordning. Det går rentav att läsa i förslaget, att åtgärderna påverkar ”utövandet av de grundläggande rättigheterna”, däribland yttrandefriheten.

Tvärtemot Johanssons påstående är det välkommet att det äntligen förs en debatt kring de integritetsinskränkande förslag som läggs för att komma åt olika sorters brottslighet, där målet alltid är lovvärt, men medlet tveksamt.

Chat Control är rättighetskränkande i sin utformning i dag. Och det riskerar vara än mer kränkande på sikt, dels i ändamålsglidning – vad kan det tänkas användas till om fem år – dels i utvecklad självcensur – att vi låter bli att interagera med potentiella partners eller skicka bilder på barnbarnen till farmor för att slippa bli anklagade för vidriga brott. Det riskerar dessutom dränka polisen i ett enormt material, omöjligt att sålla, med skrala resultat som följd.

Det är, för att parafrasera Johansson, ju totalt fel.

Annons
Annons
Annons
Annons