Annons

Stig Fredrikson: Augusti är en ödesmånad i Ryssland

Nästan alla ryssar är vidskepliga. Och för nästan alla ryssar är augusti den månad då ödesdigra händelser inträffar.
Stig Fredrikson
Gästkrönika • Publicerad 12 augusti 2023
Stig Fredrikson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Putin ska inte lyckas nå sitt mål. Ge inte upp viljan till motstånd.” sade Aleksej Navalnyj förra veckan när han fick sitt 19-åriga fängelsestraff.
”Putin ska inte lyckas nå sitt mål. Ge inte upp viljan till motstånd.” sade Aleksej Navalnyj förra veckan när han fick sitt 19-åriga fängelsestraff.Foto: Alexander Zemlianichenko

I augusti minns ryssarna kuppen mot Gorbatjov 1991 då en junta med gammelkommunister försökte avsätta den sovjetiske ledaren när han var på semester vid Svarta havet.

Dagens krönikör

Stig Fredrikson

är tidigare utrikeskorrespondent och utrikeskommentator för SVT.

I augusti 1998 kollapsade den ryska ekonomin. Värdet på rubeln föll fritt, och miljoner ryssar fick se sina banktillgodohavanden utraderade. I augusti 1999 inledde den nyutnämnde premiärministern Vladimir Putin det andra Tjetjenienkriget där den ryska krigsmakten dödade tiotusentals civila i hänsynslösa flyg- och markanfall.

Annons

I augusti 2000 sjönk den ryska ubåten Kursk i Ishavet, och hela besättningen på 118 man omkom. Putin var då ny som president, och tragedin blev en PR-katastrof för honom. Han avbröt inte sin semester, ryssarna tackade nej till räddningshjälp från väst, och Putin framstod inför sina landsmän som känslokall och likgiltig för människors lidande.

Augusti är också den månad då omfattande och svårsläckta skogsbränder brukar drabba Ryssland. Och i augusti 2000 utbröt en stor brand i Moskvas berömda teve-torn Ostankino som syntes över hela huvudstaden.

Inte så konstigt då att många ryssar nu undrar om det ska inträffa något dramatiskt och ödesdigert även denna augusti.

För regimkritikern och Putinmotståndaren Aleksej Navalnyj har förmodligen den värsta augustihändelsen redan inträffat. När Navalnyj hade dömts till sitt 19 år långa fängelsestraff för att ha ”uppmuntrat till och finansierat extremism”, lyckades han via sina advokater få ut ett meddelande.

Där skrev Navalnyj att ”jag förstår mycket väl att jag, liksom många politiska fångar, sitter inne på livstid. Där livstid mäts i livslängden på mitt eget liv eller livslängden för den här regimen”.

Navalnyj hoppas fortfarande att han ska överleva Putins regim. Och han påminde om att det omänskligt långa fängelsestraffet är avsett att också skrämma alla i Ryssland som vill protestera mot kriget i Ukraina och som vill se ett annat Ryssland än Putins.

”Putin ska inte lyckas nå sitt mål. Ge inte upp viljan till motstånd.”, slutade Aleksej Navalnyj.

Om Vladimir Putin delar sina landsmäns oro för att något dramatiskt ska inträffa i augusti vet vi inte. Det är ju många bedömare som har dragit slutsatsen att Putins egen ställning är försvagad efter hans agerande under och efter Wagnergruppens uppror under midsommarhelgen. Om Prigozjin och hans legosoldater så lätt kunde ta sig långt in i södra Ryssland och sätta kurs mot Moskva, då kanske även andra som är kritiska till hur Ukrainakriget sköts, får inspiration, menar en del.

Putin har ställt in sitt deltagande senare i augusti i toppmötet med BRICS-länderna i Sydafrika. Där ska ledarna i Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika träffas, men Ryssland kommer att företrädas av utrikesminister Sergej Lavrov. Mötet är viktigt för Ryssland eftersom BRICS-länderna vill utmana USA:s hegemoni i världen.

Men värdlandet Sydafrika skulle vara förpliktigat att gripa Putin om han dök upp, eftersom en internationell arresteringsorder är utfärdad för Putin som krigsförbrytare.

Eller också vågar Putin inte lämna Moskva i augusti. Det är ju då som kupper inträffar.

Annons
Annons
Annons
Annons