Annons

Att bara backa räcker inte

I lördags lovade Stefan Löfven (S) att uppfylla det som varit socialdemokratisk politik sedan partikongressen 2001, att införa heltid som en rättighet i offentlig sektor. Gissa varför?
Ledare • Publicerad 13 maj 2014

Det är först när Vänsterpartiet skördar framgångar i opinionsmätningarna, som Socialdemokraterna kan tänka sig att göra det man inte ville när man hade regeringsmakten och vänstern alltid agerade lydig knähund.

Svaret på frågan är således att egennyttan aldrig förnekar sig.

Annons

Nu när Socialdemokraterna befinner sig i utsatt opposition – det är V och MP som växer – anses rätt till heltid vara ”ett vinnande koncept”, för att citera Kommunals ordförande Annelie Nordström. Men erfarenheterna från arbetet med att genomföra heltidsreformen i Borås har snarare visat på att fel hanterat blir frågan om heltid en given förlorare.

Kommunals medlemmar är de som är arg-ast och mest oroliga, tätt följda av anhöriga till dem som har behov av en bra omsorg – äldre, sjuka, dementa. Delade turer ska bort, till priset av arbete varannan helg. Ett obefintligt inflytande från de anställdas sida har lett till ett veritabelt uppror.

Lägg därtill att de rödgröna har minskat resurserna till äldreomsorgen utan att darra på handen. 15 miljoner kronor har skurits bort från stadsdelarnas budget trots att statsbidraget till Borås har ökat med 150 miljoner kronor.

Det behövs inga överord, och fakta talar sitt tydliga språk: Det går inte att införa heltid i välfärden om de rödgröna inte är beredda att som politiskt ansvariga tillföra nödvändiga resurser.

Hanteringen av äldrevården i allmänhet och tidsreformen i synnerhet har lett till att de rödgröna i Borås av egen kraft skapat ett trovärdighetsunderskott som blir svårt att hantera.

För Socialdemokraternas del räcker det inte med att de ansvariga jagas av upprörda medborgare och arga kommunalare, nu är även partiledningen på krigsstigen.

När Stefan Löfven i sitt tal på första maj sa att partiet ska ”leverera” där de har makten, då gick det en rysning genom S-gruppen i fullmäktige. Ty Socialdemokraterna i Borås har sannerligen inte ”levererat”.

Vad partiet snarare har gjort är att helt i onödan ha mobiliserat missnöje och motstånd i en fråga som det i själva verket råder stor enighet om över blockgränsen. Därför försöker de rödgröna nu skademinimera genom att ta time-out i tidsreformen (BT 2/5).

Även Kommunals ledning i Borås har drabbats av politisk frossa. Det är samma sektion som i valrörelsen 2006 sa att fackligt arbete knappt är meningsfullt om inte ”partiet” sitter vid makten. Men medlemmarnas vrede har direkt bäring på Kommunals koppling till Socialdemokraterna. Det är därför mer än begripligt att även facket backar och säger att man hädanefter ska lyssna mer på medlemmarna (BT 12/5).

Men de som nu hotas av försämrade arbetstider och hårdare slit, vet vid det här laget vad de rödgröna och facket går för i den här frågan.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons