Annons

Arvet från Persson tynger än

Det går att läsa Leif Lewins utredning om skolan som ett stöd för ett återförstatligande. Det ligger nära till hands att önska sig ett sådant, eftersom Lewin mycket tydligt visar hur kommunaliseringen blev ett misslyckande. Den har bidragit till sänkta studieresultat, minskad likvärdighet och lägre status för lärarna.
Ledare • Publicerad 11 februari 2014

Men att önska för framtiden är en sak, det mesta talar för att det vore bättre använd tid att i dagens läge avstå en sådan stor omorganisation, och istället öka den statliga styrningen på andra sätt.

Dessutom, det viktigaste budskapet i Lewins utredning handlar inte om driftsformen utan om att det är dags att ta skolan och lärarna på allvar.

Annons

Det gjorde inte dåvarande utbildningsminister Göran Persson när han drev igenom kommunaliseringen. Det gjorde inte heller den efterkommande borgerliga regeringen när den avvecklade flera av de styrinstrumenten som hade kunnat mildra effekterna av Perssons katastrofala beslut.

Men framförallt var det kommunerna som inte tog skolan och lärarna på allvar.

Nu talar partierna i munnen på varandra om vikten av att höja lärarnas status, och att kunskap och utbildning ska stå i fokus. Den kommunala verkligheten som lärarna möttes av när skolan bytte huvudman var dock en annan.

Kommunpolitikerna hade fokus på att styra och spara och följden blev att lärarna fick sämre löneutveckling än andra kommunanställda och därtill minskade deras förtroendearbetstid. En framgång för de kommunpolitiker som likt en i utredningen citerad skolstyrelseordförande ansåg att skolan var ”en skyddad verkstad för lärarna”, som bara ”arbetade halvtid men ändå fick fullt betalt”.

Ingen säger längre så om lärarna . Men det kan vara värt att påminna hur en mer eller mindre uttalad misstro, eller kanske snarare brist på förståelse för lärares speciella uppdrag, steg för steg sänkte lärarnas status.

Numer finns en annan insikt om lärarnas nyckelroll. Ändå går det trögt, även när det faktiskt ges möjlighet att lyfta de duktiga lärarna. Häromdagen framkom att var fjärde kommun inte har tillsatt en enda karriärtjänst, en tjänst där utvalda lärare får en löneökning med 5 000 kronor. Det fanns statliga pengar till 4 000 tjänster för 2013, men 1 000 av dem tillsattes aldrig.

Detta är inte det enda sättet att göra läraryrket mer attraktivt, men det är en viktig möjlighet att premiera bra lärare och ge dem tillfälle att utveckla undervisningen på skolan.

Jan Björklund säger nu att om inte kommunerna bättrar sig i det här fallet kommer staten att gå in med lagstiftning.

Återigen ett underbetyg åt kommunernas förmåga att ta lärarna på allvar.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons