Annons
Nyheter

Är det här tågkalkylen som räddar Ulricehamn, och hjälper Borås på kuppen?

Tänk om Trafikverket har räknat helt fel? Tänk om Sverigeförhandlingens beslut byggde på en tokig kalkyl? Tänk om Per Corshammar är mannen som äntligen löser upp Ulricehamnsknuten – och Borås också?
Publicerad 1 juli 2017
Den här kartan – del i en 64-sidig utredning – har tågexperten Per Corshammar tagit fram som inhyrd expert åt Ulricehamns kommun. Han anser sig kunna visa varför Trafikverkets kalkyl om att det blir dyrare att dra en järnväg förbi Ulricehamns centrum inte stämmer. Foto: Ulricehamns kommun/Per Corshammar
Den här kartan – del i en 64-sidig utredning – har tågexperten Per Corshammar tagit fram som inhyrd expert åt Ulricehamns kommun. Han anser sig kunna visa varför Trafikverkets kalkyl om att det blir dyrare att dra en järnväg förbi Ulricehamns centrum inte stämmer. Foto: Ulricehamns kommun/Per Corshammar

Vi pratar, återigen, om höghastighetsjärnvägen, denna ännu så okonkreta men ack för hela Sjuhärad så betydelsefulla framtidsbild.

Bakom kulisserna pågår nu ett oerhört intrikat spel mellan politiker, myndighetspersoner och experter om hur det tekniskt och ekonomiskt extremt komplicerade pusslet ska falla ut.

Annons

En part är Ulricehamns kommun som vägrat ge upp trots hårda smällar från såväl Sverigeförhandlingen som Trafikverket, men nu synes Mattias Josefsson (S) § Co ha skaffat sig ny, skarp, ammunition i form av beräkningar som förefaller bevisa varför det är klart billigast och bäst att dra den nya rälsen mellan Borås och Jönköping via centrala Ulricehamn, och inte söder om Yttre Åsunden.

Den kalkyl som när statens förhandlare i maj i fjol sa nej till Ulricehamn påvisade att det skulle bli 6,7 miljarder dyrare att anlägga en station där jämfört med att låta bli, ser helt annorlunda ut när den erfarne tågexperten Per Corshammar dykt djupt in i geografin och tekniken.

Corshammars besked, och som nu är Ulricehamns kommuns remissyttrande till Trafikverket, landar i att ”station Ulricehamn” i stället skulle bli 2,7-4 miljarder billigare än de sydligare skisserade linjedragningarna.

Därtill skulle miljöbesparingar, restidsförkortningar och operatörsintäkter innebära att stationen vid Åsundens norra spets för staten blir ”värd” 206 miljoner per år, eller hela tolv miljarder sett över 60 års avskrivningstid.

Hela Corshammars utredning är intressant av rader av skäl och vi ska återkomma till dem. Här ska jag endast beröra ett par detaljer:

x Han har räknat på att stationen i Ulricehamn skulle bli Sveriges högst belägna över marknivån, 15 meter (för att korta längden på första tunneln mot öster). Vän av ordning tänker då, förstås: Bullrar inte stan sönder, när 320 km/h-tågen blåser förbi? Nej, menar Corshammar, som talar om nya tekniker för att dämpa bullret i form av massor av hål i strömavtagarna i luften och någon meter höga betongväggar på sidorna av spåret.

x Han har utgått från att stationen i Jönköping ska ligga vid Södra Munksjön, den plats som kommunen och Sverigeförhandlingen skrivit avtal om. Corshammar menar att han kan visa att Trafikverkets kalkyler bygger på att stationen i stället placeras vid Tenhult några kilometer sydöst centrum. Därmed blir dragningen mot Borås också en helt annan vad beträffar längder på dyra tunnlar och målning av stora mossar.

Detta är en högoktanig kärnpunkt i hela diskussionen där alla parter synes prata förbi varandra. När ledarsidan frågat Trafikverkets ansvarige för den så kallade åtgärdsvalsstudien Linköping-Borås, Andreas Hult, hur de ser på Corshammars slutsatser vill han tona ner värdet av skillnaderna.

”Vi har räknat från Södra Munksjön. Men vi har inte gått ner i detaljerna ännu. I Corshammars utredning finns saker som är bra, annat som är svårt att bemöta, det är svårt att härleda en del av hans information. Vi fördjupar oss i kostnaderna för olika alternativ senare. Jag vill poängtera att Trafikverket inte har pekat ut någon sträcka ännu. Men vi tar med oss Ulricehamns synpunkter.”

Ja, det är helt nödvändigt för trovärdigheten i detta seklets stora infrastrukturprojekt att ny kunskap inte fastnar i olika experters prestigestrider. Här kan förhoppningsvis Sverigeförhandlingen fungera som neutral part och trots den tidigare stängda dörren ska Ulricehamns kommun och Sverigeförhandlingen träffas på nytt i augusti.

Annons

För er som följer denna fråga är det ingen nyhet att Ulricehamnsfrågan också har direkt påverkan på hur järnvägen dras in i och förbi Borås. Därför noterar vi med intresse att även Borås stad nu för diskussioner med just Per Corshammar om att bistå.

Som bekant har Trafikverket och Sverigeförhandlingen på senare tid arbetat utifrån att höghastighetstågen passerar söder om stan, vid Gässlösa, medan en så kallad bibana dras in till Borås för de tåg som ska göra uppehåll här.

Enligt uppgifter till ledarsidan planerar Trafikverket nu att denna bispårsstation ska byggas vid Göta – vilket politiken i Borås inte älskar, men kan tvingas acceptera.

Men: Per Corshammar säger till ledarsidan att han tycker att det är helt fel tänkt. ”Bort med bibana i Borås, det är bättre att bygga en svindyr men samlad lösning där.”

Även om Trafikverket sagt nej till Borås begäran om att få den ”gula” och ”rosa” korridoren utredd i detalj bör politikerna försöka ta initiativet och presentera en egen preciserad lösning, i stället för att invänta att staten serverar.

Lars Näslund

Per Corshammar, en av landets ledande tåg- och järnvägsexperter.
Per Corshammar, en av landets ledande tåg- och järnvägsexperter.
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons