Annons

Är 45 i timmen slavlön?

Fackförbundet Byggnads har myntat ett nytt begrepp: jobbtrafficking.
Ledare • Publicerad 8 augusti 2008

Det är när utländska arbetare kommer hit och jobbar för låga löner under enkla förhållanden. Under sommaren har Hans Tilly och Håkan Olander från Byggnads gett ut en debattbok om vad de kallar för modern slavhandel.

I veckan kunde vi läsa i kvällstidningarna om sju litauer som i Stockholm jobbade med att sortera byggmaterial för 45 kronor i timmen. Efter tips från allmänheten gjorde Byggettan razzia.

Annons

De bodde i en ”containerliknande barack” och jobbade ”elva timmar om dagen sex dagar i veckan”. Enligt fackombudsmannen Krister Strömberg rör det sig om ”slavliknande förhållanden”.

Man kan inte klandra Byggnads för att vara dåliga på propaganda. Visst är dessa arbetsförhållanden usla i våra ögon. Men är det troligt att dessa litauer uppfattar sig själva som slavar? Enligt den svenska arbetsförmedlingen är medellönen i Litauen 4.864 kronor i månaden. Om litauerna skulle jobba åtta timmar om dagen varje vardag i augusti skulle de tjäna 7.560 kronor. På så vis tjänar litauerna 55 procent mer än vad medellönen är i Litauen!

Medellönen i Sverige är över 25.000 i månaden. Tänk om vi kunde åka till höglöneländer och tjäna 55 procent mer, det skulle ge 38.750 i månaden. Kanske skulle många då välja att bo enklast möjligt och jobba elva timmar om dagen sex dagar i veckan. I sådant fall skulle vi tjäna över 50.000 i månaden. Det skulle bli en hel del att ta med sig hem även om levnadsomkostnaderna var höga.

Nu kräver Byggnads att de stackars balterna ska tjäna minst 159 kronor i timmen. Förmodligen kan nog ändå litauerna gå med på att det är lite synd om dem. Byggnads ”lägstalön” är trots allt 13 gånger så hög som den litauiska.

Det finns två stora förlorare på Byggnads agerande, litauiska arbetare och svenska konsumenter. Samtidigt finns det bara en vinnare, svenska byggnadsarbetare. Genom att Byggnads får hållas med sin retorik och sina metoder offrar vi allmänintresset för ett särintresse.

Självfallet ska lagar och regler följas. Ingen ska jobba utan papper. Framöver vore det dock klädsamt om Byggnads sa som det verkligen är. De vill behålla sina privilegier genom att pressa upp löner och priser på ett sätt som är helt oacceptabelt i andra svenska näringsgrenar.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons