Annons

Kajsa Kettil: Äntligen blir Nato lite större och starkare

Erdogans löfte innebär en fjäder i hatten för Ulf Kristersson, mer trygghet för Sverige och större muskler för hela Nato.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 juli 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På måndagskvällen kunde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson (M) äntligen ta i hand. I mitten syns en nöjd Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare.
På måndagskvällen kunde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson (M) äntligen ta i hand. I mitten syns en nöjd Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare.Foto: Yves Herman

Först en brasklapp: Ingenting är klart innan allt är klart. Och är det något vi har lärt oss av det senaste årets Natocirkus är det att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är nyckfull och kan ändra sig på en sekund. Men det besked som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lämnade sent på måndagskvällen betyder trots allt att Sverige är närmare ett Natomedlemskap än någonsin. Teoretiskt sett kan Erdogan lämna in en begäran till det turkiska parlamentet att ratificera Sveriges Natoansökan innan veckan är slut och parlamentet tar sommaruppehåll.

När statsminister Ulf Kristersson (M) strax efteråt gav sin syn på den färska överenskommelsen med Turkiet hade han helt rätt i främst en sak: Att ingen säger att det här kommer att bli en enkel resa. För medlemskapet har en prislapp. I utbyte mot att Turkiet släpper in Sverige i försvarsalliansen förbinder sig Sverige liksom övriga Nato att fördjupa samarbetet med Turkiet när det gäller i synnerhet kampen mot terrorism. Natochefen Stoltenberg har lovat att Nato ska inrätta en tjänst för att koordinera arbetet.

Annons

Terrorbekämpning är visserligen vettigt i sak, så länge det inte leder till orimliga krav från Turkiets sida. Därför var det också bra att Kristersson redan vid måndagskvällens presskonferens deklarerade att han har varit tydlig inför Erdogan att allt samarbete kommer att ske inom ramen för svensk lagstiftning.

”Det är visserligen vettigt i sak, så länge det inte leder till orimliga krav från Turkiets sida.”

Förutom det självklara att följa svensk lagstiftning måste den kommande dialogen om återupptagna EU-medlemskapsdiskussioner även genomsyras av sunt, svenskt förnuft. Och med det menas mer konkret att Sverige inte kan se mellan fingrarna om Turkiet fortsätter att utvecklas i en alltmer auktoritär riktning, vilket dessvärre har varit fallet under Erdogans två decennier vid makten.

Kristersson påminde dock om att Sverige historiskt sett har varit positivt inställt till ett turkiskt EU-medlemskap. Men den inställningen gällde ju när Erdogan tycktes gå i en demokratisk riktning, kan vara värt att kontra med. Med det sagt: Det lär även fortsatt krävas en diplomatisk balansgång för den svenska regeringen när den nu ska verka för närmanden mellan Turkiet och EU. Förhoppningsvis har den före detta gymnasten Kristersson vad som krävs för uppgiften.

Ytterligare ett frågetecken är Ungern, som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan. Men med tanke på att Orban har lovat att inte försvåra Sveriges Natointräde verkar alla inblandade vara tämligen säkra på att han håller vad han lovar.

Det finns dock en rad orosmoln för hur tidigare nämnda samarbete mellan Sverige och Turkiet kommer att fungera i praktiken utan att Sverige gör avkall på viktiga demokratiska principer. Samtidigt är det här ett tillfälle att fira. För äntligen ser både Sverige och Nato ut att ha fått den sista pusselbiten som behövs för att västvärlden ska bli en säkrare och tryggare plats efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och det nya, förvärrade säkerhetsläge som råder.

De kommande dagarna kommer att bli nervösa. Å andra sidan spelar det ingen större roll om medlemskapet kommer i juli eller september. Lite is i magen skadar inte i det här läget, och då kan det hjälpa med det mantra som Jens Stoltenberg har upprepat under den krokiga resan: Att Sverige ska komma med i Nato ”As soon as possible.”

Annons
Annons
Annons
Annons