Annons

Kornelius Persson: Äntligen blir Borås lite roligare

En ny nattklubb är ett steg mot att förändra den demografiska prognosen.
Kornelius PerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 augusti 2023
Kornelius Persson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
BORÅS 2023/07/23:  Vd:n Nasser Imani Farahani tar över Harrys gamla lokaler i centrala Borås och planerar att öppna en socialclub i & nattklubb under hösten 2023.
BORÅS 2023/07/23: Vd:n Nasser Imani Farahani tar över Harrys gamla lokaler i centrala Borås och planerar att öppna en socialclub i & nattklubb under hösten 2023.Foto: Per-Anders Pettersson

Nattklubbsutbudet i Borås har länge varit begränsat, och det har i princip bara funnits en enda renodlad nattklubb de senaste åren. Ett rikare uteliv kan locka hit unga personer, vilket även hade gynnat kommunens ekonomi. Det är därför bra av flera anledningar att det nu öppnas en ny nattklubb i centrala Borås.

BT kunde tidigare i somras rapportera (14/7) om hur en ny nattklubb tar över Harrys gamla lokaler i staden. Nasser Imani Farahani är en av de som ligger bakom satsningen, och han pekar på att den nya klubben inte syftar till att konkurrera med Borås mest etablerade nattklubb XoY, utan istället vill satsa på en äldre målgrupp.

”Värst är det i gruppen 30-34 år, där kommunen förutspår omkring 1000 färre boråsare i den ålderskategorin om fyra år.”
Annons

Konkurrens är alltid positivt, men framförallt är det bra att centrum blir en mer attraktiv plats för de som är mellan 25 och 35 år. Borås stads demografiprognos pekar nämligen på att gruppen kommer att minska till år 2027. Värst är det i gruppen 30-34 år, där kommunen förutspår omkring 1000 färre boråsare i den ålderskategorin om fyra år.

Vad minskningen beror på framgår inte av prognosen, men att färre väljer att flytta hem efter studieåren eller bara allmän utflytt till större städer kan vara möjliga orsaker. Det är i sådana fall allvarligt, då unga vuxna som arbetar både är viktiga för skatteintäkterna här och nu, men framförallt i framtiden om de väljer att stanna i kommunen.

Många pekar på att välfärdskvalitet är den viktigaste faktorn för var människor vill bo. Kvaliteten på välfärden är förstås central, men man får inte heller glömma bort att det är viktigt att ha roligt också. Borås behöver bli en roligare stad om fler ska flytta hit. En ny nattklubb är ett första steg dit.

Annons
Annons
Annons
Annons