Annons

Ledare: Annie Lööfs svårlösta ekvation

Hon parerade nazisterna i Almedalen kraftfullt, men…
Annie Lööf kan som ingen annan partiledare kosta på sig. Tur det, för i höst får hon ett pris att betala.
ALMEDALEN • Publicerad 4 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Partiledare Annie Lööf (C) håller tal under Centerpartiets dag i Almedalen.
Partiledare Annie Lööf (C) håller tal under Centerpartiets dag i Almedalen.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Men den dagen den sorgen, ser Centerpartiets strateger ur att resonera. Nu gäller det att värna den bild som satt sig hos många i den borgerligt sinnade väljarkåren: Med Annie Lööf kan man både få en humanare migrationspolitik än den som Moderaterna och Socialdemokraterna numera talar om och samtidigt bli av med Stefan Löfven och Socialdemokraterna i regeringen.

Fram till valdagen och förmodligen en tid därefter kommer det att spekuleras hur den till synes omöjliga ekvationen ska kunna lösas ut utan en politiskt kostsam svekdebatt. Några entydiga svar före 9 september från Annie Lööf ska vi inte räkna med. Mindre vackert, kan tyckas, men sådan är den tid av röstmaximering vi är inne i.

Annons

I krig och kärlek och valrörelser är det mesta som bekant tillåtet. Här i Almedalen har partiledarna alla använt sina mer eller mindre billiga trick under talen.

I söndags slängde Ulf Kristersson (M) in 400 miljoner kronor – närmast kaffepengar – i den så kallade höständringsbudgeten för att ge kraft åt budskapet om ”Rivstart för Sverige”.

I måndags föreslog Jonas Sjöstedt (V) 40 miljoner till 300 ”avgiftsfria idrottsskolor”.

I tisdags kunde Jan Björklund (L) inte låta bli att koppla sig till succén för ”Jannes gäng” i Ryssland.

För att värma upp publiken inför Annie Lööfs tal i Almedalen på onsdagskvällen hade Centerpartiet tagit till veckans mest exklusiva grepp: de hade bokat artisten Sandro Cavazza för att sjunga bland annat bortgångne Annie-favoriten Aviciis låt ”Without you”, streamad över 330 miljoner gånger på Spotify. Sådant kan partiet med den överlägset största kassan unna sig.

Mest reaktioner i sociala medier fick Lööf dock för ett annat grepp: När nazister i NMR som även i år söker mediauppmärksamhet i Visby började med ett brölande störande av talet när Centerledaren fördömde attacker och hot mot judar och där synagogor tvingas ha skottsäkert glas, markerade Lööf elegant: ”Det är nazister som skriker nu. Vi kan väl lyssna lite på dem”, sa hon.

Då tystade de, och Lööf möttes av jubel.

Hennes engagemang mot extremism, hat och hot och avståndstagande från Sverigedemokraterna är äkta vara. Det kommer djupt inifrån och det går fram. Här gör hon en betydelsefull insats.

Hur det blir med sakpolitiken och regeringsbildningen efter valet återstår däremot alltså att se. I talets slutkläm sa hon att ”vi står för ett samhälle som bygger på tillit, samarbete och medmänsklighet”. Vilket parti anser sig inte göra för just detta?

Det följdes av formuleringen som C nu använder i valreklamen, ”jag väljer att gå framåt”. Men vartåt är ”framåt”?

Annons

Tidigare under onsdagen hade Lööf lagt fram förslaget om ”århundradets arbetsmarknadsreform”, ”en svensk nystart” genom ett ”integrationsår” där 2,6 miljarder ska satsas under fyra år för att 50 000 ”särskilt motiverade” nyanlända ska erbjudas ett sorts specialsnabbspår.

För att betala för uppehället ska dessa 50 000 få ta en sorts CSN-lån, en osvensk metod Centern hittills varit ensamt att argumentera för.

Som ett talande uttryck för hur hur långt Socialdemokraterna är redo att böja sig för att få Centern att göra upp med Stefan Löfven var arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) rask att göra tummen upp. Till TT sa hon: ”Jag är positivt inställd till det mesta hon föreslår. Jag tror att vi kan samarbeta om detta”.

Väljarna får allt göra sig beredda att köpa grisen i säcken.

Lars Näslund
Annons
Annons
Annons
Annons