Annons

Marie Anell: Får paret Netanyahus krognotor bägaren att rinna över?

Nog skulle det vara något oerhört om Stefan Löfvens hustru åtalades för bedrägeri för att hon hanterat statens medel på ett olagligt sätt?
Marie Anell
Gästkrönika • Publicerad 9 juli 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Storbritanniens prins William besökte nyligen Israel och träffade då premiärminister Benjamin Netanyahu och dennes nu åtalade hustru Sara.
Storbritanniens prins William besökte nyligen Israel och träffade då premiärminister Benjamin Netanyahu och dennes nu åtalade hustru Sara.Foto: Thomas Coex

Och nog skulle Stefan Löfven i så fall känna djup skam och fråga sig och sitt parti om han kunde sitta kvar på sin post? Om han verkligen förtjänade allmänhetens förtroende?

Annons

Så är det inte i Israel. I alla fall inte med dagens premiärministerpar, Benjamin och Sara Netanyahu, vid rodret. 21 juni väcktes nämligen åtal mot Sara Netanyahu för bedrägeri. Enligt åtalet har hon beställt lyxmat från Jerusalems främsta restauranger för familjen och deras gäster för motsvarande nästan 900 000 kronor mellan åren 2010 och 2013. Detta strider mot gällande regler om det samtidigt finns en kock anställd i premiärministerbostaden, vilket det gör. Extra graverande för premiärministerns fru är att hon, tillsammans den ansvarige tjänstemannen i bostaden, ska ha försökt dölja att det fanns en kock och hävda att personen var anställd som städare.

Mycket pinsamt, inte minst för premiärministern, skulle kanske många tycka. Men när Benjamin Netanyahu förra måndagen för första gången uttalade sig offentligt om saken på ett Likudpartimöte försvarade han kraftfullt sin hustru: ”Hon är en underbar maka och mor och en förträfflig dotter för sina föräldrar”, sade premiärministern. I stället skyllde han på medierna som ska ha försökt smutskasta hans hustru under 20 års tid. Möjligen än mer oväntat ska enligt israeliska medier ett dussintal partikamrater ha rest sig upp och applåderat när Netanyahu försvarade frun och därefter vänt sig mot närvarande journalister och skrikit åt dem.

I början av veckan läckte också förhörsprotokollen ut från polisens samtal med Sara Netanyahu. Inte heller hon visade någon ånger eller några samvetsbetänkligheter. I stället gick hon till angrepp. Hon tyckte det var ”skamligt” av polisen att lägga sig i vad premiärministern äter, anklagade kocken i huset för lögn och skyllde ifrån sig på andra anställda.

Premiärminister Benjamin Netanyahu intill den nu bedrägeriåtalade hustrun Sara för en månad sedan, under ett möte i Paris.
Premiärminister Benjamin Netanyahu intill den nu bedrägeriåtalade hustrun Sara för en månad sedan, under ett möte i Paris.Foto: Francois Mori

Om sanningen ska fram framstår inte premiärministerhustrun som helt balanserad. Hon tycks inte ha något som helst begrepp om vad som är lämpligt att säga i ett polisförhör och vad som inte passar. Eller för den delen ha någon uppfattning om hur hon och hennes handlingar framstår i allmänhetens ögon. Detta är heller inte första gången hon är i blåsväder och ställer till skandal. Bland annat har tidigare anställda i hushållet tilldömts skadestånd efter att ha utsatts för förolämpningar och förnedrande behandling av Sara Netanyahu.

Enligt medieuppgifter ska därför rättsvårdande myndigheter på olika sätt har försökt undvika en rättegång, bland annat genom att erbjuda premiärministerparet att betala tillbaka det belopp saken gäller. Men Sara Netanyahu har uppenbarligen vägrat lyssna på det örat och en rättegång är därför planerad till torsdag i nästa vecka.

Med tanke på att även Benjamin Netanyahu utreds för korruption och mutbrott och riskerar åtal skulle man ha kunnat tänka sig att åtalet mot fru Netanyahu var droppen som fick bägaren att rinna över, att paret Netanyahu nu bestämde sig för att dra sig tillbaka. Inga tecken tyder dock på det. Makarna verkar ha för avsikt att hålla sig kvar vid makten så länge det bara går.

Men för den israeliska allmänheten lär det ju trots allt finnas en gräns för vad den kan tillåta. Frågan är var den gränsen går.

Annons
Annons
Annons
Annons