Annons

Andreas Johansson Heinö: Andreas Johansson Heinö: Det våras för Vänsterpartiet

Vänsterpartiet slår rekord i sommarens opinionsmätningar. I Novus mätning för juli når de 13,3 procent. Om partiet kan hålla sig kvar på den här nivån kan valet 2022 bli det bästa någonsin.
Andreas Johansson Heinö
Gästkrönika • Publicerad 1 augusti 2021
Andreas Johansson Heinö
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Nooshi Dadgostar framstår som just den politikertyp som så många har saknat: även den som ogillar det hon säger hör någon vars åsikter tycks bottna i erfarenheter och värderingar.
Nooshi Dadgostar framstår som just den politikertyp som så många har saknat: även den som ogillar det hon säger hör någon vars åsikter tycks bottna i erfarenheter och värderingar.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vänsterpartiets framgång är naturligtvis först och främst ett problem för Socialdemokraterna. Dels i den konkreta bemärkelsen att partierna tävlar om samma väljare. De som nu går till Vänsterpartiet är till stor del väljare som tidigare röstat på Socialdemokraterna.

Dagens krönikör

Andreas Johansson Heinö

är statsvetare och förlagschef på Timbro förlag.

Dels eftersom ett förändrat styrkeförhållande mellan partierna ytterligare komplicerar frågan om vilket regeringsunderlag Stefan Löfven ska försöka sälja in till väljarna. Medan regeringspartnern Miljöpartiet riskerar att få lämna riksdagen är nu Vänsterpartiet ungefär hälften så stort som Socialdemokraterna. På den gamla goda tiden var de inte sällan tio gånger så stora.

Annons

Det kommer spela stor roll inte bara för en eventuell rödgrön eller rödröd regeringsbildning 2022 utan också för en valrörelse där det ständigt kommer avkrävas besked från statsministerkandidaterna vilka eftergifter de är beredda att ge ytterkantspartierna.

Men nu räcker det ju inte med fler mandat, man ska ha förmågan att förvalta dem också. Vänsterpartiets historia är full av för dem själva förnedrande överkörningar. Därför var regeringskrisen i början av sommaren så viktig. Till sist kunde man visa att man faktiskt menade allvar med hoten. Regeringen avgick och Vänsterpartiet vann en konkret sakpolitisk seger i form av ett stoppat förslag om marknadshyror.

Det är högst sannolikt att partiets agerande haft en direkt effekt på det ökade väljarstödet under sommaren. Marknaden är trots allt större för partier som åstadkommer något och inte bara har åsikter.

Inte minst har Nooshi Dadgostar fått ett genombrott. Hon framstår som just den politikertyp som så många har saknat: även den som ogillar det hon säger hör någon vars åsikter tycks bottna i erfarenheter och värderingar.

”Precis som Sverigedemokraterna den gången lämnades ensamma med obekväma sanningar har Vänsterpartiet fått mycket gratis genom att de andra partierna förnekat och ignorerat reella problem.”
Andreas Johansson Heinö

För det är just åsikterna som är avgörande för Vänsterpartiets framgångsvåg. Fler än 13 procent av väljarna ogillar marknadshyror. Ännu fler ogillar att skattefinansierade välfärdsföretag kan ta ut vinster. Rekordfå väljare vill minska den offentliga sektorn.

Vänsterpartiet kan inte ta åt sig äran för denna vänstervåg. I valrörelsen 2014 satsade man alla kort på just vinster i välfärden. Det fungerade inte. Då var det få väljare som prioriterade frågan. Ännu färre övertygades av en argumentation som samtidigt var både alltför teknisk och alltför ideologiskt högtflygande.

Idag är läget annorlunda. Hela debatten om välfärdsföretagen har glidit vänsterut. Långt in i borgerligheten finns ett missnöje med hur inte minst skolan fungerar. Samtidigt har de borgerliga partierna varit anmärkningsvärt passiva.

Känns mönstret igen? Här finns uppenbara likheter med underskattningen av Sverigedemokraterna på 2010-talet. Precis som Sverigedemokraterna den gången lämnades ensamma med obekväma sanningar har Vänsterpartiet fått mycket gratis genom att de andra partierna förnekat och ignorerat reella problem.

Vi kan nog förvänta oss att många inom borgerligheten kommer försöka utnyttja Vänsterpartiets framgångar för att skrämmas med vad en ny vänsterregering innebär. Men glöm då inte bort att orsaken bland annat ligger i ett stort missnöje med borgerlig välfärdspolitik. Här behövs initiativ till vettiga reformer innan det är försent.

Annons
Annons
Annons
Annons