Annons

Ändra med varsamhet

Den i särklass vanligaste frågan som de kristdemokratiska valarbetarna fick i valrörelsen handlade om sjukförsäkringen. Det var också en fråga som ofta gjorde dem svarslösa.
Ledare • Publicerad 29 mars 2011

Enligt partiets valanalys tyckte sig valarbetarna behöva försvara en reform som till delar slagit fel för enskilda. Eftersom KD samtidigt tapetserade sin valrörelse med affischer om budskapet "Ett mänskligare Sverige", blev det ännu svårare.

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att KD nu är det alliansparti som jobbat hårdast, och snabbast, med att ta fram förslag till förbättringar. Till viss del är förslagen allmänt hållna, till exempel att metoderna för att bedöma arbetsförmågan behöver vidareutvecklas, både hos Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Men man föreslår också att den som redan är sjukskriven inte ska kunna bli utan ersättning.

Annons

I det senare fallet har det funnits en olycklig situation när man, förenklat uttryckt, av ena myndigheten bedöms som för frisk för sjukskrivning, av den andra som för sjuk för att söka arbete. Som KD framhåller har syftet med sjukförsäkringsreformen aldrig varit att öka socialbidragsberoendet.

Så långt finns goda skäl att hoppas att socialförsäkringsminister Kristersson tar intryck av KD-rapporten. Dock bör sägas att det gäller att navigera rätt så att inte rehabiliteringskedjan plötsligt får en rad undantag, att det lappas och lagas så att man plötsligt står med ett svåröverskådligt och därmed rättsosäkert system.

Sjukförsäkringsreformen har kritiserats mycket, ibland på goda, ibland på mindre goda grunder. Det finns flera ömmande fall som tagits upp i media, där det är svårt att se annat än att det handlat om människor som behövt vara sjukskrivna längre.

Dock finns skäl att varna för en förenklad debatt där måttet på ett systems generositet mäts i antalet sjukskrivna, som om ju fler sjukskrivna, desto bättre. Det är oerhört angeläget att ta vara på människors arbetsförmåga.

Sverige var inte "ett mänskligare Sverige" med det gamla systemet där vi hade rekordmånga förtidspensioneringar och människor lämnades i utanförskap utan chans att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons