Annons

Andra får bita ihop när tandvård ska vara ”gratis”

Så här i vårbudgettider finns det ett ord som politiker använder mer än något annat, nämligen ”prioritera”. De vill prioritera lärare, äldre, nya vägar, försvaret, mindre klasser, barnfamiljer, bättre infrastruktur och så vidare. Däremot talar de nästan aldrig om vad de inte vill prioritera.
Ledare • Publicerad 17 april 2014

Ändå det är just detta, att välja något före något annat, som är själva innebörden av ordet.

Väljer man att prioritera fri tandvård för unga upp till 24 år då måste man välja bort något annat. Det kan exempelvis leda till att det blir köer till neuropsykiatriska utredningar för unga, eftersom pengarna då inte räcker.

Annons

Just det exemplet tog Cecilia Andersson(C), upp i en debatt i regionfullmäktige (BT 16/4) och det är ett talande exempel. Det låter generöst när Västra Götaland erbjuder gratis tandvård för denna grupp unga. Så frikostigt är inget annat landsting. Men att det är ”gratis” innebär ju inte att tandläkarna i just Västra Götaland jobbar utan lön när de behandlar någon av dessa unga vuxna. Det innebär endast att det är någon annan som betalar och därmed att pengarna inte kan användas till andra mer angelägna saker i regionen.

Ty med all respekt för att det finns 24-åringar som anser att det dyrt att gå till tandläkaren, de och deras jämnåriga är i detta sammanhang inte en särskilt utsatt grupp med behov av särbehandling. Cecilia Andersson pekade på ett område som är viktigare att satsa på. Det finns fler. De rödgröna borde prioritera om.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons