Almedalen ger viktig insyn
Alla gotlänningar sörjer nog inte politikernas och mediefolkets flykt. Ty det verkar allmänt vara så att Almedalsveckan delar upp människor i två grupper. De som tycker att det är en fantastisk folkfest som manifesterar vår demokrati, men också de som tycker att det är ett ytligt spektakel.
Förmodligen ligger det en sanning i båda förklaringarna. Det är fantastiskt att leva i ett land där så gott som hela maktapparaten samlas och umgås inför öppna ridåer. Almedalsveckan ger insyn i förhållandena mellan politik, lobbyism och media. Det är relationer som alltid finns, men som sällan blir så tydliga som innanför Visby ringmur.
Samtidigt är Almedalen något av en show. Personerna som är där är inte på semester. Det är stora pengar som satsas på Almedalsveckan. Politikerna vill ha uppmärksamhet och lobbyisterna vill se effekt för pengarna. Demokratisk fest i all ära, men demokrati är en metod för att hantera maktutövning. Den ständiga tävlan, konflikten och intrigerna skiljer Almedalen från en verklig folkfest.
En del menar till och med att Almedalsveckan skämmer ut demokratin. De blir besvikna över PR-folkets närvaro och de många jippona. Kanske har de misstolkat vad demokrati garanterar och inte garanterar.
Vetenskapsmannen och den politiske filosofen Karl Popper försökte beskriva vad som kännetecknade ett öppet samhälle. Popper använde ogärna ordet demokrati eftersom det kunde ges många olika betydelser.
Istället tyckte han att man som medborgare skulle hålla koll på ett särskilt värde. Nämligen att det fanns en möjlighet att rösta bort dem som satt vid makten. Politiker i en demokrati är inte ädlare, klokare eller mindre egennyttiga än eliterna i andra samhällssystem. Det enda som är bättre är att man kan rösta bort dem.
Så bör vi nog se på Almedalen. Det är ett tillfälle som underlättar insyn och som därmed stärker vår möjlighet att välja bort det som vi tycker verka dåligt.
Ledarredaktionen