Annons

Alliansen har lagt ribban

"Rödgrönt jobbstopp" och "underfinansierade reformer". Alliansen och finansminister Anders Borg gick till frontalangrepp mot de rödgrönas valmanifest i går. Dels genom en rapport, dels via en debattartikel i DN som ledde till en KU-anmälning mot Borg från Thomas Östros.
Ledare • Publicerad 10 september 2010

De rödgrönas politik skapar enligt alliansen inte 100.000 fler jobb, praktikmöjligheter och utbildningsplatser, som de själva hävdar, utan i själva verket 15.000 platser färre.

Det är svårt att beräkna den effekt enskilda förslag har på sysselsättningen. Det bör dock ändå konstateras att om de rödgröna kommer till makten minskar den disponibla inkomsten för 4,4 miljoner hushåll. Skatten höjs för medel- och låginkomsttagare, världens högsta marginalskatter stiger ytterligare för inkomster över 40.000 kr/månad. Och drivkrafterna att söka jobb minskar med förändringarna i A-kassan och sjukförsäkringarna. Samtliga förslag missgynnar sysselsättningen.

Annons

Skillnaderna är stora mellan de båda blocken i skatte- och bidragspolitiken. Det är dock intressantare att notera likheterna. Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Thomas Östros menade i går – för vilken gång i ordningen? – att finansminister Anders Borg sänker skatten för lånade pengar.

Man trodde att man hade hört denna anklagelse för sista gången efter att de rödgröna i sin vårbudgetmotion accepterat 68 av regeringens 70 miljarder kronor i jobbskatteavdrag. Det enda skarpa skattesänkarlöftet från regeringen för nästa mandatperiod är dessutom riktat till pensionärerna.

Övriga sänkningar – ett femte jobbskatteavdrag och höjd gräns till den statliga inkomstskatten – görs i den mån som statens finanser tillåter det. Vänsterns "skattesänkarargumentet" ekar alltså tämligen tunt.

Om regeringen Reinfeldt får sitta kvar kommer skattetrycket visserligen att sjunka, medan det vid regeringsskifte kommer att stiga, sannolikt mer än vad som hittills har annonserats.

Poängen är ändå den att regeringen har satt en standard vad gäller jobbskatterna som de rödgröna tvingats anpassa sig till. Detsamma kan sägas om exempelvis reformerna på skolområdet och de omfattande valfrihetsreformerna inom vårdsektorn och på apoteksområdet.

De rödgrönas valmanifest tydliggjorde att de haft ett behov att överge viktiga principer för att inte stöta bort presumtiva väljare. Som opinionsläget ser ut nu verkar inte uppoffringen ha givit önskad effekt.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons