Annons

Anela Murguz: Ålder en relevant faktor i USA:s presidentval

För fyra år sedan tyckte jag att det var spännande med presidentkandidater över 70 år. Tänk så fel jag hade.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 15 februari 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
En ovanligt pigg Joe Biden.
En ovanligt pigg Joe Biden.Foto: Andrew Harnik

Det finns något att lära av USA. Det tyckte jag för fyra år sedan. Hemma i broiler-Sverige – landet där man kan bli partiledare eller minister innan man har fyllt 30 – förfasades vi över den höga åldern på amerikanska presidentkandidater. Så jag passade på att vara lite motvalls.

Jag tänkte att Joe Biden satt på unika erfarenheter om amerikansk politik, med vicepresident och senator som några av punkterna på cv:et. I Sverige hade han varit passé för länge sedan eftersom vi faktiskt är rätt dåliga på att ta tillvara på äldres erfarenheter när ungdomen blivit lika med nytänk.

Annons

Men en mandatperiod senare har hans höga ålder visat sig vara ett problem. När han inte plötsligt ramlar av cyklar säger han helt fel saker som får omvärlden att undra om inte den amerikanska presidenten med sina 81 år helt enkelt är för gammal för ämbetet. Nyligen berättade han om ett möte med G7-länderna 2021, kort efter att ha blivit vald till USA:s president. Enligt egen utsago ska Biden ha sagt till de politiska ledarna att USA är tillbaka, varpå Mitterand, från Tyskland (som Biden snabbt rättar till Frankrike) tittar på honom.

”Nu närmar sig ännu ett presidentval i USA och det mesta tyder på att vi återigen behöver stå ut med en amerikansk valrörelse med Joe Biden och 77-åriga Donald Trump i ringhörnan. Något som av rent biologiska skäl framstod som rätt osannolikt för fyra år sedan.”

François Mitterand var mycket riktigt Frankrikes president. Men mellan åren 1981 och 1995. Han dog året därpå, 1996. Den logiska förklaringen bakom felsägningen måste vara en förväxling mellan Mitterand och den nuvarande franska presidenten Emmanuel Macron, vars efternamn ju börjar med samma bokstav. Men Biden följde upp det hela med att i dagarna även förväxla Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel med Helmut Kohl som dog 2017 och de politiska ledarna för Mexico och Egypten.

Som om det inte vore nog med det kom en utredning förra veckan om Bidens hantering av hemligstämplade dokument från tiden som vicepresident och senator. I den beskrivs Biden som en ”välmenande äldre man med dåligt minne”. Något som ytterligare spädde på diskussionen om presidentens ålder.

Man kan invända med att det är ytlig kritik om det inte vore för att felsägningarna kan få politiska efterverkningar. I och för sig tycks Biden ha svårt att hålla tungan rätt, vilket inte behöver vara en åldersfråga. Som när han kallade Kinas president Xi Jinping för en diktator. Sant? Ja. Men lämpligt? Knappast. Detta eftersom det skedde i samband till ett möte med Kina i USA, som syftade till att kyla ned den dåliga relationen mellan länderna.

Nu närmar sig ännu ett presidentval i USA och det mesta tyder på att vi återigen behöver stå ut med en amerikansk valrörelse med Joe Biden och 77-åriga Donald Trump i ringhörnan. Något som av rent biologiska skäl framstod som rätt osannolikt för fyra år sedan, och många frågar sig om inte respektive parti har ett mer spännande, yngre namn att bjuda på.

Nikki Haley utmanar Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat.
Nikki Haley utmanar Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat.Foto: Matt Rourke

Och det har åtminstone Republikanerna. Trumps utmanare Nikki Haley ser inte ut att vara den som ger sig i första taget. Hon sticker ut med sin uppväxt i delstaten South Carolina, med två invandrarföräldrar från Indien. En delstat som hon för övrigt också var guvernör i mellan åren 2011 och 2017. Hon fick stor uppmärksamhet när hon i den rollen ställde sig bakom ett krav på att ta bort sydstatsflaggan från delstatsparlamentet efter ett rasistiskt våldsdåd. Men hon sticker också ut i åldersfrågan, vilket hon är väl medveten om och gärna använder mot Trump. Med sina 52 år refererar hon gärna till sig själv som en representant för en ny generation, vilket är smått komiskt för en svensk att höra.

Med tanke på hur länge amerikanska politiker trots allt håller sig kvar i den politiska hetluften lär det inte bli det sista vi hör av henne, även om det just nu inte ser ut att gå hela vägen.

Annons
Annons
Annons
Annons