Annons

Anela Murguz: Akelius ärlighet är uppfriskande, men inte hans idéer

Roger Akelius ärlighet blottade marknadsskolans främsta svaghet. Men det gör honom inte till en vän av likvärdig skola.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 19 februari 2024 • Uppdaterad 20 februari 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Academedias aktier har åkt på en berg- och dalbana den senaste veckan.
Academedias aktier har åkt på en berg- och dalbana den senaste veckan.Foto: Jessica Gow

Det har varit några händelserika dagar för Academedia. Förra veckan blev det känt att Mellby gård, som säger drygt 24 procent av aktierna i Academedia, sålt innehavet till fastighetsmiljardären Roger Akelius.

Efter att Akelius uttalat sig i diverse intervjuer om att han vill prioritera kvalitet på utbildningen framför utdelning av vinst till aktieägare störtdök Academedias aktier. Framför allt var det hans brutala ärlighet om att vinstutdelning i skattefinansierade verksamheter kommer gå ut över eleverna, som han för övrigt konsekvent kallar för kunder, som kom med ett pris. I helgen hävde Mellby gård försäljningen till Akelius Foundation, vilket ledde till att aktien rusade uppåt på måndagen.

Annons

Turerna kring Academedia blottlägger med all tydlighet det som kritiker av det nuvarande friskolesystemet länge har varnat för: att vinstdrivande friskolor gör vinster på bekostnad av skolverksamheten. De få anhängare som finns kvar har hela tiden hävdat motsatsen, nämligen för att kunna göra vinst måste de vinstdrivande skolorna erbjuda kvalitet.

”Men i själva verket vore Akelius intåg i skolmarknaden en fortsättning på ett redan dysfunktionellt skolsystem.”

Men verkligheten har hela tiden visat på något annat. Genom att tumma på lärarbehörighet, lärartäthet, elevgrupper, läromedel – ja, allt sådant som ger förutsättningar för en god undervisning – kan skolföretagen maximera sina vinster. Och så kom kapitalisten personifierad, Akelius, som mer eller mindre bekräftade detta.

Det var många som uppskattade Akelius ärlighet, som enligt egen utsago fått flera som ”jobbat med pedagogik” att visa intresse för att bli anställda. Exempelvis tyckte fackförbundet Sveriges Lärare att det var ”uppfriskande” med någon som talade om utbildningens innehåll framför vinster. Men i själva verket vore Akelius intåg i skolmarknaden en fortsättning på ett redan dysfunktionellt skolsystem, vilket nog lärarfacket också inser.

Bland annat vill Roger Akelius att friskolor ska kunna ta ut en avgift, eller som han uttrycker det: ”de rika får betala allt för sina barn”. Detta i stället för dagens skolpeng som varje skola får per elev. Något som avfärdades av skolminister Lotta Edholm (L) som betonade vikten av att alla elever möts av en skola som håller hög kvalitet.

Akelius har förstås en poäng i det orimliga i att privata aktiebolag kan göra vinst på den genom skattesedeln kommunalt finansierade skolpengen. Det är något som fler borgerliga bör se på med skepsis, inte minst av ideologiska skäl. Men i en tid då elevers socioekonomiska bakgrund får ökad betydelse för hur väl de lyckas med sin skolgång vore Akelius förslag lika förödande för den redan bristande likvärdigheten i skolan, som för samhället i stort.

I en tidigare version angavs felaktigt att Academedia står bakom bland annat Engelska skolan i Borås.

Annons
Annons
Annons
Annons