Annons

Stig Fredrikson: 2023 var ett mörkt år, blir 2024 ännu mörkare?

I mina dystra stunder tror jag att vi som lever i fria och demokratiska samhällen är ett utrotningshotat släkte. Särskilt när ett gånget år ska summeras, är det lätt att se att de krafter som vill oss illa, är på frammarsch.
Stig Fredrikson
Gästkrönika • Publicerad 30 december 2023
Stig Fredrikson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Av alla demokratihot vore en seger för Donald Trump det värsta.
Av alla demokratihot vore en seger för Donald Trump det värsta.Foto: Charlie Neibergall

Av den senaste rapporten från forskningsinstitutet V-Dem Institute i Göteborg framgår det att 72 procent av världens befolkning nu lever i auktoritära eller diktatoriska stater. Andelen människor som lever i demokratier är nere på 1986 års nivå.

För vår världsdel Europa är med andra ord det allra mesta av den eufori som följde på det kalla krigets slut borta. Då, på 1990-talet, trodde vi att den liberala demokratin som styrelseskick hade segrat för gott. Kommunismen hade fallit, och efter det skulle inte bara Europa, utan allt fler länder i världen, anamma marknadsekonomi och demokrati, spådde den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyama.

Dagens krönikör

Stig Fredrikson

är före detta utrikeskorrespondent och utrikeskommentator i SVT.

Annons

Idag vet vi alltså att så blev det inte. När vi ser tillbaka på 2023 och blickar fram mot 2024, är det mörka moln som dominerar. Auktoritära stater med Ryssland och Kina i spetsen hävdar att tiden arbetar för dem när de av all kraft undergräver våra samhällen. De vill ersätta demokratierna med en säkerhetsordning där de tar sig rätten till mer makt och inflytande, om nödvändigt med våld.

Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina går snart in på sitt tredje år, och än finns inga tecken på en fredlig lösning. Dödläge för Ukrainas motoffensiv, ständiga ryska attacker mot civila mål i Ukraina, tilltagande krigströtthet bland Ukrainas viktigaste bidragsgivare gör att många analytiker spår att Ukraina nästa år kommer att tvingas acceptera ett förödmjukande fredsavtal där landet avstår 20 procent av sitt eget territorium.

Kriget mellan Israel och Hamas riskerar att utvidgas till en konflikt där fler stater dras in och där även vi i Europa påverkas, genom att exempelvis handelsvägar stängs av. Med USA som backar upp Israel, och med Iran, men även Turkiet, som backar upp Hamas, kan läget snabbt förvärras.

”Inför valet till Europaparlamentet i juni är det just de högerpopulistiska vindarna som blåser starkast.”
Stig Fredrikson

Högerpopulistiska politiker vann valsegrar i bland annat Nederländerna och Slovakien, och i Ungern fortsatte Viktor Orbán att sabotera EU:s olika hjälppaket till Ukraina. Inför valet till Europaparlamentet i juni är det just de högerpopulistiska vindarna som blåser starkast.

Före dess kommer Vladimir Putin att ha segrat med en förkrossande majoritet i ett manipulerat presidentval som låter honom sitta kvar som rysk president i sex år till. Därmed kan Putin fortsätta att förvandla Ryssland till en äkta diktatur, med all opposition utplånad och med en majoritet av invånarna hjärntvättade genom patriotisk propaganda. Putin kommer också att fortsätta sitt påverkanskrig mot Europa, särskilt inför EU-valet.

Men det största hotet mot våra demokratier nästa år är ändå en Trumpseger i det amerikanska presidentvalet i november. I USA dyker redan ord som ”fascism” och ”diktatur” upp i den politiska debatten när en comeback för Trump diskuteras.

Att stå upp för våra demokratier och stå emot hoten från auktoritära regimer är den bästa och absolut nödvändiga målsättningen för 2024.

Annons
Annons
Annons
Annons