Annons
Nyheter

Så tolkar du himlens tecken

Vädret påverkar oss alla. Men låt inte moln och skurar överraska dig mer än nödvändigt.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2008
Foto: 

Nu ger meteorologen Pär Holmgren sina bästa tips om hur man läser av vädret i boken Svenska himlar.

Det är bäst om man kan kombinera vad vi säger med egna tolkningar av himlens tecken.

Annons

Det säger meteorolog Pär Holmgren, som nu ger ut boken Svenska himlar.

Ska vi ge oss av till stranden eller stanna hemma?

Pär Holmgren ger läsare sitt bästa tips: titta på sommarens vanligaste moln – stackmolnen.

Om stackmolnen kommer tidigt och rör sig uppåt blir – det nog en regnskur på eftermiddagen. Om de kommer lite senare, säg mellan elva och ett, och ger sig ut på sidorna, då blir det inte skurar den dagen.

Men riktigt så enkelt visar det sig inte vara:

– Om en kallfront passerar ändras allt. Då kan regnet komma fort.

Stackmolnen kallas också vackertväder-moln. Men de kan som sagt snabbt förvandlas till bymoln som varslar om regn.

I boken Svenska himlar vill Pär Holmgren tillsammans med sin kollega Lars-Göran Nilsson lära oss mer om vad molnen avslöjar om vädret, men också berätta om klimatförändringarna.

Att jorden värms upp och klimatet blir varmare betyder ju inte att somrarna i Sverige kommer att bli allt somrigare. I stället kommer vi att få vänja oss vid allt mer extremt väder.

De svenska somrarna är på väg att bli mer tropiska. Värmebölja ibland. Och så störtregn. Sensommarens häftiga regn tenderar att bli ännu häftigare, enligt Svenska himlar.

Annons

Men hur blir den här sommaren, Pär Holmgren?

– Det blir lite blandat, det är väl så man får uttrycka sig, skrattar han.

– Vi kan ju bara ge säkra prognoser cirka en vecka fram i tiden.

Linda Gustavsson

TT Spektra

Tio moln

Det finns tio huvudmolnslag: Fjärdermoln – Kan se ut som fjädrar. Består av iskristaller. Tätnar de kan det vara tecken på väderomslagSlöjmoln – Ofta så tunna att vädret i alla fall uppfattas som klart. Runt solen kan man ibland se en ljus ring, en halo. Ofta tecken på att en varmfront närmar sigSkiktmoln – Tätare moln som följer efter slöjmoln när en varmfront närmar sig. Solen skiner som genom en glasskiva. Snart försvinner solen och regnet kommerRegnmoln – Molntäcket blir allt tätare. Himlen är mörkgrå. Molnen är ofta utbredda och kan ge ihållande regn en stor del av dagenDimmoln – Antingen dimma som lättat från marken eller moln som bildats uppe i luften. Ligger lågt, ibland så att trädtopparna döljsStackmoln – Kallas också vackertväder-moln. Bulliga upptill och på sidorna, men plana nertillBymoln – Bildas om stackmoln växer kraftigt på höjden och vattendropparna i molntoppen fryser till iskristaller. Kallas även skurmoln eller åskmolnMakrillmoln – Tunna och helt vita. Bildar ibland mönster som liknar makrillens randiga rygg och sidor. Ofta i parallella band eller flakBöljemoln – Växer ibland kraftigt på höjden och påminner då om stackmoln. Ibland ett tecken på att det blir åska senare under dagenValkmoln – Är mörkt grå, men inte så jämnt grå som dimmoln. De olika molnelementen kan urskiljas.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons