Annons
Nyheter

Så blir du en bra vikarie

Solen skiner och på arbetsplatserna blir de ordinarie medarbetare allt färre. Kvar är du – vikarien som ska hålla ställningarna.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2008
"Att ta på sig nya uppgifter är utvecklande, men mörka inte. Det kan gå helt snett." Suzanne Dahlerus, karriärcoach.
"Att ta på sig nya uppgifter är utvecklande, men mörka inte. Det kan gå helt snett." Suzanne Dahlerus, karriärcoach.Foto: 
"Jag kan göra det!" Var inte rädd för att ta nya uppgifter som vikarie, men ljug inte om dina kunskaper.
"Jag kan göra det!" Var inte rädd för att ta nya uppgifter som vikarie, men ljug inte om dina kunskaper.Foto: Stock.xchng
Foto: 

Det finns två spår, som du kan följa som vikarie. I korthet: att bry dig eller att inte bry dig.

– Ska du bara dra in pengar för att sticka till Thailand sen? Eller är jobbet verkligen viktigt för dig? Du kanske vill odla kontakter, få goda referenser och har siktet inställt på att få förlängt. Det avgör vilken inställning du har, säger karriärcoach Suzanne Dahlerus, som fick svara på våra frågor.

Annons

Ska jag ta på mig uppgifter jag är osäker på att jag klarar av?

– Det handlar om öppenhet. Du kan ta på dig saker du är osäker på, men säg i så fall det: ”Jag har inte gjort just det här tidigare, men ska göra mitt bästa. Kan jag be om hjälp om jag behöver det?” Att ta på sig nya uppgifter är utvecklande, men mörka inte. Det kan gå helt snett.

Hur gör jag om jag ser brister/utvecklingsmöjligheter på min arbetsplats?

– Att det kommer in någon med nya ögon på en arbetsplats kan vara jättebra, men hur mottaglig arbetsgivaren är varierar. Antingen hamnar dina synpunkter i god jord, eller så blir det en obekväm stämning. Säg att du har förslag på förbättringar och fråga om någon har tid att lyssna. Vill de inte det kanske det inte är en arbetsplats för dig trots allt, säger Suzanne Dahlerus.

De ordinarie lägger på mig allt mer att göra. Hur hanterar jag det?

– I början kanske du ska vara lite avvaktande och se hur det utvecklas. Om det inte fungerar måste du säga ifrån och sätta gränser. Om du låter folk behandla dig illa visar du inte respekt för dig själv. På en del jobb tycker man att vikarierna ska ta rätt mycket skit och lida, men det är ju en sned människosyn.

Hur viktigt är det att passa arbetstiderna?

– Om du inte bryr dig om att komma i tid till arbetet kommer givetvis dina medarbetare att reagera. Men återigen: det beror på vad du har får avsikt med jobbet. Om du bara är där för att lära dig yrket men vill någon annanstans kan du kanske göra ditt jobb, utan att bry dig om folk tycker om dig eller inte.

Hur ska jag vara klädd?

– Vissa arbetsplatser har ju klädkoder, en del uttalade, andra outtalade. Är det viktigt för mig att bli omtyckt kan det vara något att tänka på, att inte se för slarvig ut, säger Suzanne Dahlerus

Annons

Alla på arbetet äter lunch ute, men jag har inte råd. Vad ska jag göra?

– Har du inte råd så har du inte råd. Var öppen med det: ”Jag har inte råd att äta ute varje dag, men jag tycker att det är trevligt, så en dag i veckan följer jag gärna med”.

Linda Gustavsson

TT Spektra

Vikariens rättigheter

Alla medarbetare har rätt till semesterersättning. Du får 12 procent på varje intjänad krona, de får du när du slutar ditt vikariat.

Om du har ett vikariat som är på max 60 timmar, under tre månader, har du inte rätt till obetald semester. Jobbar du mer har du rätt till obetald ledighet.

Det är viktigt med ett anställningsbevis. Här fastställs din lön, din arbetstid och dina arbetsuppgifter. Prata med din arbetsgivare. Löser det sig inte – kontakta facket på ditt jobb.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons